Recept på Tuna Bowl – och vad är Bowls?

Intresset för Bowls av alla dess slag har exploderat sedan 2016. Trenden sträcker sig över hela världen, från Hawaii till Japan, Indien och Europa. Men vad är en Bowl egentligen?

Bowls är ett samlingsnamn för maträtter som serveras och äts ur en skål. Det finns mängder av varianter och idag kan man äta en Smoothie Bowl till frukost, en Buddha Bowl till lunch och en Poké Bowl till middag. Det är tre olika maträtter med en gemensam nämnare – den runda skålen.

Hälsa i en liten skål

Varför vill vi så gärna äta mat ur en skål? En förklaring kan vara mindfullness-trenden som spridit sig till våra matvanor. För optimal matsmältning och ämnesomsättning är det viktigt att äta omsorgsfullt, och tänka på vad och hur vi äter; hur maten smakar, när kroppen säger att vi fått nog, och tugga ordentligt. En bowl erbjuder just det. Ingredienserna kompletterar varandra och resulterar i en balanserad måltid som både gör gott och smakar gott – för att inte tala om att den är vacker och inbjudande att se på!

En annan förklaring till att Bowls blivit så populärt kan vara att det är klassisk “comfort food” – omsorgsfull mat som betryggar och mättar. När vi håller en skål i ena handen och äter med den andra, har vi maten nära kroppen. Vi känner värmen och tyngden från maten i handen, och vi andas in dofterna samtidigt som vi äter. Det blir en helt annan upplevelse än när man har maten framför sig på olika platta tallrikar.

Slutligen kan man också konstatera att maten som serveras i Bowls givetvis spelar stor roll. Bibimbap, Poké och den klassiska Buddha Bowl har alla ingredienser som kompletterar och framhäver varandra. De erbjuder en balanserad måltid. Vill du göra din egen Bowl finns det oändligt med möjligheter, nedan bjuder Restaurang  Raw Sushi & Bowls på receptet på deras populäraste maträtt – den smakrika och hälsosamma Tuna Bowl.

Bowl Mania

På Restaurang Raw Sushi & Grill och Rawbata ser man tydligt att intresset för trendrätten Bowls har ökat markant. Trenden har ökat så mycket att man inom NA-gruppen som driver restaurangerna, bestämde sig för att öppna Raw Sushi & Bowl på Skånegatan 92  i Stockholm, där man specialiserar sig på just Bowls.

Totto Phanjeen, kreativ ledare på alla dessa tre restauranger berättar;

– Vår storsäljare på både Raw Sushi & Grill och Raw Sushi & Bowl är Tuna Bowl. Folk älskar den. Jag tror att det är en kombination av den djupa sesamsmaken och att den är fräsch med tonfisk, ägg och kimchi. Vi bjuder på receptet som är vår tolkning av Maguro don, en japansk risrätt toppad med tonfisk, se nedan.

 

 

 

 

Nu serverar man den populära rätten “Tuna Bowl” på alla tre restaurangerna, här nedan delar de receptet.

Följ restaurangerna på Instagram:

@raw.bata

@restaurangraw

@rawsushibowl

Här kommer receptet på den populära Tuna Bowl från Raw Sushi & Grill och Raw Sushi & Bowl. 

Skriv ut recept
Tuna bowl
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Portioner
Bowl
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Koka riset.
  2. Strimla kålen gör snabbpicklad kål.
  3. Marinera fisken och lägg ner edamameböborna.
  4. Lägg ris i botten av en skål. Klipp noribladen till “flakes”.
  5. Addera marinerad fisk, edamamebönor och övriga tillbehör.
  6. Toppa med noriflakes, sesamfrön och hackad gräslök.

 

 

 

Text: Moa Rana

Foto/video: Bianca Brandon-Cox

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras