Kan pizza vara nyttigt? Javisst! Här är ett gott och nyttigt recept på pizza med blomkålsbotten.
Recept: Pizza med blomkålsdeg
Till botten:
1 medelstort blomkålshuvud
1 dl ost (gärna någon med mycket smak i)
1 ägg
2 msk färsk timjan
Salt, peppar
Exempel på tillbehör:
Tomatsås
Grillad kyckling med pestomarinad
Oliver
Tomater
Mozarella
Skinka
Champinjoner
Paprika
Gör så här:
Kör blomkålsbuketterna i en mixer så de blir som ett mjöl. Lägg ”mjölet” i en djuptallrik för att sedan köra det i ca 8 minuter i mikron. Låt blomkålen svalna något innan du lägger den i en handduk för att vrida ur allt vatten som finns. Blanda ägg, blomkålsmjölet, ost och kryddorna till en jämn och fin deg. Tryck ut degen på ett bakplåtspapper och förgrädda i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter, bottnen ska bli gyllenbrun. Lägg sedan på de ingredienserna du önskar för att grädda ytterligare 8-10 minuter och servera med en god sallad till.
Recept och bild: Anna Mellberg