Små naggande goda raw kanelbullar – utan vare sig tidskrävande jäsning, gluten, raffinerat socker eller ugn? Prova Annika Valtons recept ur boken ”Hälsosmart Matmagi”.
Låt Annika Valton – 3 barnsmamma, bagare, konditor, kost- och hälsocoach och… fikaälskare – bjuda dig på underbara raw kanelbullar! I sin bok ”Hälsosmart Matmagi” har hon bullat upp med recept utan vare gluten, mjölk och vitt socker – perfekt för dig som vill fika mer hälsomedvetet, eller helt enkelt letar efter en härligt inspirerande och inkluderande mat- och bakbok!
”Jag älskade att stå i timmar och pilla med dekorer och smaker till bröllopstårtor och roliga barntårtor. Bagaryrket har tagit mig runt västkusten, på en tur utomlands för att till sist landa i Borås där jag öppnade ett helt eget bageri, Valton´s Bakehouse! Boken fanns hela tiden med mig. En dag ville jag ge ut en bok med mina recept, utan konstigheter, bakade på bra råvaror..”
..berättar Annika Valton och vad är mer klassiskt och omtyckt fika än kanelbullar? Här hittar du receptet på raw kanelbullar som är också perfekta om du eller dina kompisar har allergier, men vill fika gott utan att tumma på smak, konsistens och kvalitet. Alla recept i boken är skapade för att passa så många som möjligt, med ingredienser som är enkla att hitta i butikerna.
”En variant av kanelbullar som går fort att göra, behövs varken ugn eller jäsning. Perfekt när man har bråttom! Att de dessutom är mer mättande och innehåller mer näring än vanliga kanelbullar är ju bara ett plus!”
Raw kanelbullar
Ingredienser:
- 2 1/2 dl mandel
- 1 1/2 dl solrosfrön
- 6 st urkärnade dadlar
- 1/2 dl russin
- 2 tsk kardemumma
- liten nypa havssalt
Fyllning:
- 1 dl kokosolja
- 1/2 dl kokossocker
- 4 msk kanel
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 msk lönnsirap/honung
- 1 liten nypa salt
Gör så här:
- Mixa mandel och solrosfrön till ett grovmalet mjöl i en matberedare.
- Lägg i russin, dadlar, kardemumma och salt och mixa ihop till en deg.
- Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut ganska tunt till en rektangulär bit.
Fyllning:
- Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en smet. Bred på fyllningen på degplattan och rulla ihop.
- Ställ kallt en stund innan du skär bullarna i lagom storlek, lägg i formar och toppa med kokos och/ eller hackad mandel. Håller sedan flera dagar i kylen och går utmärkt att frysa.
Raw kanelbullar
Ingredienser
- 2,5 dl mandel
- 1,5 dl Solrosfrön
- 6 st urkärnade dadlar
- 0,5 dl russin
- 2 tsk kardemumma
- 1 nypa salt
- 1 dl kokosolja
- 0,5 dl kokossocker (alt sötströ för sockerfria)
- 4 msk kanel
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 msk lönnsirap/honung (alt fiber syrup för sockerfria)
Instruktioner
- Mixa mandel och solrosfrön till ett grovmalet mjöl i en matberedare.
- Lägg i russin, dadlar, kardemumma och salt och mixa ihop till en deg.
- Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut ganska tunt till en rektangulär bit.
- Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en smet. Bred på fyllningen på degplattan och rulla ihop.
- Ställ kallt en stund innan du skär bullarna i lagom storlek, lägg i formar och toppa med kokos och/ eller hackad mandel. Håller sedan flera dagar i kylen och går utmärkt att frysa.
Bläddra i-, baka, laga och njut av allt från mumsig fika och fräsch frukost till nyttiga mellanmål och ljuvliga bruncher. Du hittar Annika Valtons bok ”Hälsosmart Matmagi” här på Isaberg Förlag AB.