Låt friskt, syrlig citron möta en söt mandelbotten och krämig färskostfyllning i en ras citron cheesecake. En supersmarrig, socker- och glutenfri dessert du gör utan ugn.
Vad vore livet utan kontraster? Här i form av läckra smaker i en raw citron cheesecake. Sött och syrligt, seg botten och mjuk fyllning. Prova Instagramprofilen @swedishketo´s skapelse, ett av många mumsiga ketorecept med naturliga- och sockerfria produkter som du hittar hos The Friendly Fat Company.
Raw citron cheesecake
Ingredienser, 8-10 portioner:
Botten:
- 3,5 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kokosflingor
- 0,5 dl hampafrön
- 2 msk fiber sirap
- 80 g smält smör
- 1/2 tsk vaniljpulver
Fyllning:
- 600 g färskost
- 1,5 dl grädde
- 2 dl pulveriserad erythritol / annat finkornigt sötningsmedel
- 1 tsk vaniljextrakt
- Rivet skal från 2 citroner
Citrontopping:
- Juice från 2 citroner
- Rivet skal från 1 citron
- 3 st äggulor
- 0,5 dl vatten
- 1 dl erythritol
- 2 st gelatinblad
- 25 g smör
Gör så här:
1. Addera alla torra ingredienser för botten i en bunke. Häll i smält smör och fibersirap och forma till en deg. Täck botten på en rund springform med bakplåtspapper och tryck ut degen jämnt. Ställ in i kylen medans du förbereder fyllningen.
2. Vispa färskost och grädde med en elvisp. Tillsätt pulveriserad erythritol (samma textur som florsocker), rivet citronskal och vaniljen. Blanda med en slev.
3. Bred ut fyllningen jämnt över botten och låt svalna och stelna i kylen minst en timme innan du fortsätter med resten.
4. Tillsätt alla ingredienser till citrontoppingen i en kastrull, förutom smöret och gelatinbladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter, under tiden som citronblandningen får koka upp. När det kokar, tillsätt gelatinbladen och vispa utan stopp i 3 minuter på medium värme.
5. Tillsätt smöret och vispa tills det smält och ta sedan bort från värmen. Låt svalna och häll sedan över cheesecake fyllningen. Låt cheesecaken stelna i kylen i ytterligare 1-2 timmar innan servering. Dekorera med vispad grädde och rivet citronskal.
Raw citron cheesecake
Ingredienser
- 3,5 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kokosflingor
- 0,5 dl hampafrön
- 2 msk fiber sirap
- 80 + 25 g smör till botten resp topping
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 600 g färskost
- 1,5 dl grädde
- 2 + 1 dl pulveriserad erythritol alt annat finkornigt sötningsmedel, till fyllning och topping
- 1 tsk vaniljextrakt
- 2 st citroner rivet skal + saft
- 3 st äggulor
- 2 st gelatinblad
Instruktioner
- Addera alla torra ingredienser för botten i en bunke. Häll i smält smör och fibersirap och forma till en deg. Täck botten på en rund springform med bakplåtspapper och tryck ut degen jämnt. Ställ in i kylen medans du förbereder fyllningen.
- Vispa färskost och grädde med en elvisp. Tillsätt pulveriserad erythritol (samma textur som florsocker), rivet citronskal och vaniljen. Blanda med en slev.
- Bred ut fyllningen jämnt över botten och låt svalna och stelna i kylen minst en timme innan du fortsätter med resten.
- Tillsätt alla ingredienser till citrontoppingen i en kastrull, förutom smöret och gelatinbladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter, under tiden som citronblandningen får koka upp. När det kokar, tillsätt gelatinbladen och vispa utan stopp i 3 minuter på medium värme.
- Tillsätt smöret och vispa tills det smält och ta sedan bort från värmen. Låt svalna och häll sedan över cheesecake fyllningen. Låt cheesecaken stelna i kylen i ytterligare 1-2 timmar innan servering. Dekorera med vispad grädde och rivet citronskal.
The Friendly Fat Co. är ett ungt svenskt bolag med grundfilosofin att det vi äter påverkar hur vi mår och presterar och tillverkar kosttillskott och snacks anpassade för en Ketogen diet. Produkterna är baserade på nyttiga fetter, alltid 100% naturliga ingredienser, har mycket lågt kolhydratsinnehåll och är fria från alla former av tillsatt socker och tillsatser.