PT:n Så här tränar du upp dina fotmuskler

PT:n Så här tränar du upp dina fotmuskler

Många som tränar spenderar otaliga timmar i gymmet i jakten på en stark och välsvarvad kropp, men något som de allra flesta glömmer bort att träna är den mänskliga kroppens grund, nämligen fötterna.

Foten består bland annat av 20 muskler, 33 leder och 106 ledband, och vi belastar den med hela 2-3 gånger vår kroppsvikt vid varje fotisättning när vi springer. Att konstant gå i skor eller på ett plant golv utmanar inte fötterna särskilt mycket, så det kan vara en god idé att lägga lite tid på att stärka dem genom några enkla övningar. Framför allt du som sysslar med löpning kan ha nytta av styrketräning för fötterna, då starkare fötter innebär ett starkare löpsteg.

Short foot:
Placera foten du ska träna på golvet framför dig. Spänn musklerna och ”krama” ihop foten som om du ska göra den kortare (undvik att böja tårna). Håll kvar 10-20 sekunder innan du slappnar av, upprepa 10 gånger per fot.

Handduken:
Lägg en mindre handduk framför dig, lyft den sedan genom att knipa ihop tårna. Förflytta den ungefär en halvmeter, upprepa 10 gånger per fot.

Tåhävningar:
Ställ dig med framfötterna på ett trappsteg och låt hälen och fotvalvet hänga ut. Pressa dig upp på tå, pausa kort i toppläget och sänk dig sedan långsamt ner. Upprepa 10-20 gånger, 2-3 set. Känns det väldigt lätt? Stå på ett ben och träna en fot i taget!

Efter långa dagar på gymmet har massagebollen blivit mina fötters bästa vän

Glöm sedan inte att se till att skorna sitter bra, både de du tränar i och de du har till vardags, så att du slipper onödigt ont. Sedan kan det vara trevligt att då och då visa fötterna lite uppskattning genom att massera dem med t.ex. en tennisboll eller massageboll.

Text och foto: Lisa Johansson

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras