PT-Emelie: “Så förbättrar du dina styrkepass”

PT-Emelie: "Så förbättrar du dina styrkepass"

“Du har säkert hört att lite träning är bättre än ingen träning. Jag håller inte riktigt med om det, utan jag vill att du ska träna med kvalitet!” Här bjuder PT:n Emelie Persson några tips på hur du kan tänka när du vill gå steget vidare med dina styrkepass!

1. Ta tid på dig själv. 

Om du har ett träningsupplägg med många reps och ska ta t.e.x 12 reps i en övning, så kommer det att kännas som att de sista repsen är de sista du kan göra, även om du faktiskt skulle kunna klara några extra reps.

Utmana dig själv i istället och prova att göra så många reps du kan under 30 sekunder. När du börjar klara det relativt lätt, prova att öka till 45 eller 60 sekunder. Få in så många reps du kan under tidsperioden samtidigt som du behåller bra teknik.

2. Använd din träningskompis. 

Om du är en av de som inte tränar ensam, så kan din vän hjälpa dig att bli starkare. Gör ”forced reps” t.e.x låt os säga att du gör sittande latsdrag och ditt mål är 12 reps.

Börja med att välja en vikt som gör att du “failar” på 8-9 reps. Gör de repsen och när du sedan inte kan göra mer reps med bra tenik så låt din kompis hjälpa dig så du kan klara även de sista repsen.

3. Gör en liten förändring. 

Våra muskler är precis som vår hjärna och förlorar gärna fokus om den är uttråkad. Att repetera samma träningspass dag in och dag ut kommer göra att du hamnar i en platå med träningen. Det är viktigt att du ändrar träningsprogram var fjärde till var sjätte vecka. Vad du mer kan göra är att ändra något litet i ditt träningsupplägg varje gång. Försök att ändra minst en övning, det kan vara att du ändrar på vinklarna, greppet eller nummer av sets och reps.

4. Tänk på kosten innan ditt pass. 

Om du vill ha bra resultat så spelar din vardagliga kost stor roll. Om ditt mål är att få till ett bra träningspass för dagen, då kan middagsmålet du har innan din träning göra att passet blir antingen en succé eller en flopp. 

Alla är vi olika. Prova olika matkombinationer och tidpunkter du äter innan för att få det mest ut av ditt träningspass. När du har hittat något som funkar för dig, så kom ihåg det till nästa gång! Ofta äter man för lite och det påverkar ju också din energinivå på passet.

 
 

 

5. Ha ett ”gör eller dö-mål” inför varje pass.

Sätt ett veckomål eller ett litet mål inför varje pass. Det kan vara ”jag ska träna ben 2 dagar i veckan” och lägga all energi på det målet. Eller ”jag ska göra 5 set av detta pass”

Så länge dina små mål gör att du kommer ett steg närmare ditt stora mål så är du i rätt riktning. Så ha tålamod och fokusera på att förbättra kvaliteten på dina pass så kan inget gå fel!

 

För mer träningsinspiration kolla in min instagam emeliefit

Text: Emelie Persson, som bloggar HÄR.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras