Sugen på att prova något nytt? Då hittar du både goda smaker och flera hälsofördelar med baljväxter och frön, som nyheterna från Mountainfield. Här berättar vi mer och bjuder på ett värmande recept på Dal Makhani.
Hälsofördelar med baljväxter?
Baljväxter – ärtor, bönor och linser är superfood när den är som bäst. De kompakta godingarna är fullproppade med protein, fiber, långsamma kolhydrater, vitaminer och mineraler. De har låg fetthalt och kan varieras i all oändlighet. Med bönor och linser kan du bland annat göra grytor, biffar, baka bröd, brownies och kakor, blanda i sallader och rosta i ugnen.
Det är värt att poängtera att alla baljväxter är olika i både textur och smak. De har olika tillagningstider och lämpar sig bäst för olika ändamål. Röda linser är till exempel perfekt till soppor, eftersom att de saknar ett hårt skal och löses upp efter en tids kokning. Kidneybönor å andra sidan har ett skal som gör att de inte blir mosiga, och kan på så sätt med fördel användas i grytor som kokas länge, och i till exempel sallader där man vill ha mer textur och tuggmotstånd.
Människan har ätit och odlat bönor och linser länge. Faktum är att arkeologer hittat 16 000 år gamla favabönor som använts vid odlingar, och det är lätt att förstå varför baljväxter har hängt med så länge. Ärtor, bönor och linser äts runt om i världen, och alla matkulturer har sina egna spacialitéer. Tänk indiska dal-grytor, mexikanska svarta bönor, japansk tofu och den svenska ärtsoppan.
Det finns många hälsofördelar med baljväxter. Grödorna erbjuder mängder av protein, järn, fibrer och vitaminer, samtidigt som fetthalten är låg. Det är oftast riktigt prisvärt att investera i en påse torkade bönor. De kan användas till allt möjligt, och med tanke på att det finns mängder av olika sorters bönor och linser kan alla hitta sin personliga favorit.
Prova något nytt
Förutom de vanligaste baljväxterna som vi ser i alla matbutiker – gula ärtor, röda och gröna linser, kidney- och svarta bönor, kikärtor och vita bönor – så finns det massor av andra goda baljväxter. En del av dessa har historiskt ätits i Sverige men försvunnit från den svenska matkulturen av okända anledningar, och andra har aldrig tidigare importerats hit.
Vi har tidigare skrivit om Mountainfield, företaget bakom Edgy Veggie Cups To Go. De erbjuder spännande och innovativa matprodukter som är smakrika, goda och hälsosamma. Varumärket Mountainfield skapades då företagets grundare, Katarina Furin, märkte att det fanns mängder av goda råvaror och matprodukter som inte finns tillgängligt på den svenska marknaden.
Därför kan man i Mountainfields webbshop köpa flera olika typer av baljväxter som tidigare varit svåra att få tag på på den svenska marknaden. Här finns spännande nyheter (och fler är på väg) både för den som redan äter mycket baljväxter, men också till dig som kanske inte hittat några bönor som faller dig i smaken än. På webbsidan finns också flera recept med inspiration på hur du kan tillaga bönorna. Och vi bjuder också på ett smarrigt recept här nedan.
3 av de spännande nyheterna
Carlinärtor (Carlin peas) är ett jättebra alternativ till svarta linser eller kikärtor. Det är en svart ärta som har en ganska fast textur och smakar lite nötaktigt. Carlinärtor har använts i matlagning sedan 1600-talet och de är fullproppade med protein (23%) och fiber (23%). De har en låg fetthalt (2,1%) och innehåller b-vitaminer och antocyanider som har en antioxidativ effekt på samma sätt som blåbär och rödvin.
Du kan använda Carlinärtor på samma sätt som andra bönor, till exempel i grytor så som indiska dal och thailändska currygrytor samt i sallader. De torkade ärtorna blötläggs över natten och kokas sedan i 40-60 min.
Haricot beans, eller red navy beans som dom kallas i USA, är små bönor som själva inte har så mycket smak utan de suger istället åt sig andra smaker. De är utmärkta att använda i matlagning och innehåller också mängder av protein (24,2%) och fiber (36,7). Mountainfield har valt att erbjuda den här lilla bönan i sitt sortiment på grund av dess mångsidighet, samt att de inte erbjuds hon många andra återförsäljare i Sverige.
Favabönor, eller bondbönor, är en perfekt böna till dal, falafel eller hummus. Den är lätt att använda och behöver inte läggas i vatten innan kokning. På grund av dess snabba koktid är de perfekta att använda till diverse röror och grytor. Favabönorna en mycket hållbar växt eftersom den binder kväve till jorden vilket innebär att bönderna behöver använda mycket mindre gödsel vid odling. Favabönor är också enkelt att odla själv, de växer snabbt och är också de väldigt hälsosamma.
Se hela utbudet av baljväxter och fröer här. I webbutiken finns massor av goda och hälsosamma matprodukter som du inte kan hitta på andra ställen. Till exempel smoked quinoa, camelinafrön, och frystorkade frukter och bär.
Mer nyheter planeras inkomma inom kort, så håll utkik!
Dal Makhani med Haricotbeans (vegansk)
Även fast dal vanligtvis äts som tillbehör till ris, grönsaker och andra grytor, så kan Dal Makhani med fördel spela huvudrollen i måltiden.
Traditionellt används svarta linser (Uhrad dal) och kidneybönor, men i det här receptet är det utbytt till gröna linser och haricot beans vilket ger en mustig och god gryta.
Grytan är värmande, mättande och gudomligt god. Servera över ris eller med naan bröd, chutney eller raita och något grönt så har du en hälsosam och fullvärdig måltid som passar lika bra till vardag om till festmiddagen.
Maträtten håller sig god i flera dagar i kylskåpet, och smakar till och med godare dagen efter tillagning då alla smaker fått stå och gotta till sig över natten.
Ingredienser
- 100 g röda haricotbönor blötläggs i kallt vatten över natten (eller ca 8 timmar)
- 250 g gröna linser sköljda
- ½ tsk gurkmeja
- 2 chili finhackad (färsk eller torkad, grön eller röd, het eller mild - det är upp till dig)
- 4 vitlöksklyftor finhackade
- 2 cm ½ingefära finhackad.
- 2 msk mjölkfritt smör
- ett nyp asafoetida kan uteslutas
- 1 tsk spiskumming
- 1 gul lök finhackad
- 200 g konserverade tomater eller färska tomater som finhackas
- 2 msk tomatpuree
- salt efter smak
- 60 g mjölkfritt smör
- 1 tsk garam masala kryddblandning
- 2 msk valfri grädde tex havregrädde
- en handfull färsk koriander
Instruktioner
- Häll av vattnet från de blötlagda bönorna och lägg dem i en stor kastrull med linser, gurkmeja, chili, vitlök och ingefära. Täck med ca 5 cm vatten och koka upp. Koka på hög temperatur i ca 10 min, skumma av och sänk sedan värmen, och låt sjuda under lock.
- Kontrollera kastrullen då och då för att se om mer vatten behövs fyllas på, så att grytan inte torkar ut och bränns. Grytan ska tjockna till mot slutet av koktiden, men den bör vara vattning under de första 45 minutrarna för att förhindra att den inte kokar ordentligt.
- När bönorna är kokta, efter 45-60 min, är det dags att mosa ungefär en tredjedel av dem. Du kan använda en stavmixer, men det är traditionellt gjort med baksidan av en slev.
- Smält smör i en stekpanna och börja med att steka kryddorna, när du har kuvert i ett moln av underbara dofter slänger du i löken. Stek löken över låg temperatur i ca 10 minuter tills den är underbart mjukt och då är det dags att tillsätta vitlök, rör om i några minuter innan du lägger i tomaterna och puréen.
- Rör i tomatblandningen i dalen tillsammans med en generös nypa salt.
- Rör i garam masala, grädde och eventuellt extra smör.
- Låt grytan sjuda ihop alla smaker i 5-10 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, chili eller smör.
- Toppa med färsk koriander, ät och njut!
Text: Moa Rana