Go Back
+ servings
image1-e1544260128162
Print Pin
5 från 3 röster

Dal Makhani med Haricotbeans (vegansk)

Dal Makhani är en traditionell indisk dal (linsgryta). Dal är det indiska namnet på baljväxter och namnet betyder linser och smör, eller smörade linser. Det innebär att linser och bönor kokas med smör och ibland grädde för att ge en extra krämig gryta.
Även fast dal vanligtvis äts som tillbehör till ris, grönsaker och andra grytor, så kan Dal Makhani med fördel spela huvudrollen i måltiden.

Traditionellt används svarta linser (Uhrad dal) och kidneybönor, men i det här receptet är det utbytt till gröna linser och haricot beans vilket ger en mustig och god gryta.

Grytan är värmande, mättande och gudomligt god. Servera över ris eller med naan bröd, chutney eller raita och något grönt så har du en hälsosam och fullvärdig måltid som passar lika bra till vardag om till festmiddagen.

Maträtten håller sig god i flera dagar i kylskåpet, och smakar till och med godare dagen efter tillagning då alla smaker fått stå och gotta till sig över natten.
Måltid Lunch, Middag
Specialkost Äggfritt, Glutenfritt, Laktosfritt, Veganskt, Vegetariskt
Förberedelser 9 timmar
Tillagningstid 1 timme
Total tid 18 timmar
Servings 4

Ingredienser

  • 100 g röda haricotbönor blötläggs i kallt vatten över natten (eller ca 8 timmar)
  • 250 g gröna linser sköljda
  • ½ tsk gurkmeja
  • 2 chili finhackad (färsk eller torkad, grön eller röd, het eller mild - det är upp till dig)
  • 4 vitlöksklyftor finhackade
  • 2 cm ½ingefära finhackad.
  • 2 msk mjölkfritt smör
  • ett nyp asafoetida kan uteslutas
  • 1 tsk spiskumming
  • 1 gul lök finhackad
  • 200 g konserverade tomater eller färska tomater som finhackas
  • 2 msk tomatpuree
  • salt efter smak
  • 60 g mjölkfritt smör
  • 1 tsk garam masala kryddblandning
  • 2 msk valfri grädde tex havregrädde
  • en handfull färsk koriander

Instruktioner

  • Häll av vattnet från de blötlagda bönorna och lägg dem i en stor kastrull med linser, gurkmeja, chili, vitlök och ingefära. Täck med ca 5 cm vatten och koka upp. Koka på hög temperatur i ca 10 min, skumma av och sänk sedan värmen, och låt sjuda under lock.
  • Kontrollera kastrullen då och då för att se om mer vatten behövs fyllas på, så att grytan inte torkar ut och bränns. Grytan ska tjockna till mot slutet av koktiden, men den bör vara vattning under de första 45 minutrarna för att förhindra att den inte kokar ordentligt.
  • När bönorna är kokta, efter 45-60 min, är det dags att mosa ungefär en tredjedel av dem. Du kan använda en stavmixer, men det är traditionellt gjort med baksidan av en slev.
  • Smält smör i en stekpanna och börja med att steka kryddorna, när du har kuvert i ett moln av underbara dofter slänger du i löken. Stek löken över låg temperatur i ca 10 minuter tills den är underbart mjukt och då är det dags att tillsätta vitlök, rör om i några minuter innan du lägger i tomaterna och puréen.
  • Rör i tomatblandningen i dalen tillsammans med en generös nypa salt.
  • Rör i garam masala, grädde och eventuellt extra smör.
  • Låt grytan sjuda ihop alla smaker i 5-10 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, chili eller smör.
  • Toppa med färsk koriander, ät och njut!