Häll av vattnet från de blötlagda bönorna och lägg dem i en stor kastrull med linser, gurkmeja, chili, vitlök och ingefära. Täck med ca 5 cm vatten och koka upp. Koka på hög temperatur i ca 10 min, skumma av och sänk sedan värmen, och låt sjuda under lock.
Kontrollera kastrullen då och då för att se om mer vatten behövs fyllas på, så att grytan inte torkar ut och bränns. Grytan ska tjockna till mot slutet av koktiden, men den bör vara vattning under de första 45 minutrarna för att förhindra att den inte kokar ordentligt.
När bönorna är kokta, efter 45-60 min, är det dags att mosa ungefär en tredjedel av dem. Du kan använda en stavmixer, men det är traditionellt gjort med baksidan av en slev.
Smält smör i en stekpanna och börja med att steka kryddorna, när du har kuvert i ett moln av underbara dofter slänger du i löken. Stek löken över låg temperatur i ca 10 minuter tills den är underbart mjukt och då är det dags att tillsätta vitlök, rör om i några minuter innan du lägger i tomaterna och puréen.
Rör i tomatblandningen i dalen tillsammans med en generös nypa salt.
Rör i garam masala, grädde och eventuellt extra smör.
Låt grytan sjuda ihop alla smaker i 5-10 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, chili eller smör.
Toppa med färsk koriander, ät och njut!