Kolhydrater har blivit ett hett samtalsämne de senaste åren och allt fler väljer att dra ner på ris, pasta och potatis. Men är potatis verkligen onyttigt – det livsmedel som vi har ätit sedan urminnes tider?
Är potatis onyttigt? Eller har den fått ett negativt rykte som egentligen är ganska oförtjänt?
– Potatis är definitivt inte någon stärkelsebomb, utan snarare vår nyttigaste basmat. Potatis är en riktig vitaminbomb, fylld av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det går inte att jämföra potatis med exempelvis läsk och godis. Genom sötsaker får du inte i dig några nyttiga näringsämnen överhuvudtaget, det ger ingen direkt mättnadskänsla och skapar i stället ett sug att äta mer. Detta medan potatis ger en god mättnadskänsla och innehåller fullt av vitaminer, antioxidanter och mineraler. Dessutom bryts potatis ner långsammare än många andra kolhydrater, säger Lars Elofson, vice ordförande på Svensk Potatis.
Men hur är det med vikten, kan man gå ner i vikt även om man äter potatis?
– Potatis är lågkalorimat. En portion potatis ger 6-7 procent av dagsbehovet av energi. Vill man gå ner i vikt kan man med fördel äta potatis, så mycket man orkar. Potatis är egentligen den perfekta bantningsmaten, den har högst mättnadsindex av all analyserad mat samtidigt som den innehåller relativt lite stärkelse och kalorier räknat per portion. Vi mår bra av att äta en allsidig kost, med naturliga råvaror av hög kvalité. Potatis är en given del i en sådan diet. Sedan innehåller olika potatissorter olika mycket stärkelse. Färskpotatis innehåller exempelvis mindre stärkelse. Kokar man dessutom upp potatisen och låter den svalna bryts stärkelsen ner långsammare och en del av den blir fettsyror i stället för glykos.
Jämfört med pasta har potatis ett något högre glykemiskt index, vilket är ett mått på hur mycket 50 gram kolhydrater påverkar blodsockret. Kolhydraterna i livsmedel tas upp i kroppen olika snabbt beroende på hur de är kemiskt uppbyggda, i vilken form de finns i livsmedlet, som hela spannmålskorn eller som mjöl samt om de behandlats industriellt, till exempel med värme. Glykemiskt index tar dock inte hänsyn till hur stor en normalportion är av olika livsmedel och hur blodsockersvaret påverkas. Det gör däremot glykemisk belastning och är därför ett bättre mått att använda i praktiken.
– Glykemisk belastning tar hänsyn till hur mycket kolhydrater en portion av ett livsmedel innehåller. En portion med potatis innehåller cirka hälften så mycket kolhydrater som en portion med pasta. Den glykemiska belastningen av potatis blir därmed betydligt lägre per normalportion än pasta.
– Vill man äta väldigt få kolhydrater behöver man ju inte överdriva mängden potatis. Men man bör inte vara rädd för att äta potatis, det är ett av våra nyttigaste och naturligaste livsmedel. Det är en viktig källa för antioxidanter, kalium, magnesium, folat, vitamin C och B6. Dessutom är potatis glutenfritt och inte allergiframkallande.
Vad tycker du om potatis? Diskutera på vår facebooksida!