Pokerproffsen och e-sportarna går all in på träningen

Det krävs allt mer för att kunna ligga på världsnivå om det så gäller traditionella sporter, eller alternativ såsom E-sport och poker. Detta innebär att det har lagts allt mer fokus på träning och välmående även för professionella spelare inom e-sport och poker.

Panpizza till lunch?

Den traditionella datorspelaren målas i mångas ögon upp som otränad och utan att ha någon större tanke på vad denne äter, om det så är en panpizza eller chokladboll som blir lunchen kanske inte spelar så stor roll. Detta må kanske ha varit mer korrekt för några år sedan, men i och med den ökade professionaliteten som e-sport gått igenom och de summor som nu står på spel krävs allt mer av den yttersta eliten. Visste du exempelvis att Kyle ”Bugha” Giersdorf vann motsvarande 29 miljoner SEK i det senaste VM-mästerskapet i spelet Fortnite?

Fokus på fitness för att vinna miljoner

Jake Middleton är en fitness- och återhämtningsocach som specialiserat sig på E-sportsbranschen. Han poängterar tre huvudområden som hjälper spelarna att bli bättre i och med en mer hälsosam kost och träning. Dessa huvudområden inkluderar ökad uthållighet, ökad stresshantering och en ökad kognitiv förmåga. Den ökade dosen av mitokondrier till kroppen i samband med träningen kommer inte bara öka muskelmassan, men även tankeverksamheten. E-sportturneringarna håller oftast på under längre perioder där ett litet tapp av koncentrationen kan kosta dig miljontals kronor. Träningen kommer som sagt även att skärpa till och snabba upp dina reflexer och koordinationen mellan hand och öga.

I studien ” Do E-Athletes move? A Study on Training and Physical Exercise in Elite E-Sports” har 115 elitutövare inom E-sport svarat på frågor gällande deras träning. Där slås det fast att de tränar circa 5,5 timme varje dag i snitt, varav drygt 1 timme är fysisk träning.

Pokerproffsens kosthållning för ligga på topp

De svenska pokerspelarna Sofia Lövgren och Martin Jacobson är båda ambassadörer för 888poker  och har bestämt sig för att gå ”all in” på den hälsosamma kosthållningen och träningen. Jacobson vann WSOP (VM i poker) i Texas Hold’em 2014 vilket gav honom runt 75 miljoner SEK i förstapris.

Jacobson är utbildad kock och har tidigare berättat om drömmen att öppna ett hälsocafé. Han var noga med att hålla sig I bra form under VM-turneringen i Las Vegas, vilket bland annat innehöll yogapass för att hamna i rätt sinnestillstånd, utöver träningen. WSOP pågår under flera dagar där varje session pågår i flera timmar, så precis som med E-sporten finns det inget utrymme för att göra misstag på grund utav att man tappat koncentrationen.

I en intervju med pocketfives.com berättar han mer om sin träning för att hålla sig i toppform.

“I do everything from running, kick-boxing, high-intensity circuits, yoga and lifting heavy weights only now and then. Morpheus has helped me slow down when my ego wants to push and go all-out. As a result, I’m not getting sick nearly as often despite performing some sort of training every single day.”

Det är med andra ord en rad av olika rutiner som fungerat bäst för Jacobssn. Morpheus är en sorts träningsapp som håller koll på kroppens aktivitet, hjärtrytm, etc. Samma gäller för Sofia Lövgren som lägger en stor vikt vid sin fitness, vilket inkluderar yoga, joggingrundor och simturer inför pokerturneringar. Hon är även aktiv på sociala medier där hon bland annat delar med sig av sin kosthållning, där en frukost exempelvis kan innehålla färska bär, hemmagjord granola, jordnötssmör, kokosnöt, honung och chiafrön.

När det gäller poker överlag finns det givetvis många olika nivåer, om det så är en freeroll (gratisturnering), turnering på det lokala casinot eller större evenemang som EPT (European Poker Tour) eller WSOP. Alla tar inte spelandet på lika stort allvar, men för att kunna hålla en jämn och hög nivå så har träningen och spelarens välmående blivit en allt större faktor.

Den norska schackdieten

Det kan dras liknelser mellan hur Sofia Lövgren och Martin Jacobson i pokervärlden utvecklat sitt spelande, med hur det norska schackfenomenet Magnus Carlsen gått tillväga för att bli en bättre spelare. Två aktiviteter som är stillasittande, men som kräver full koncentration. Carlsen äter främst vegetariskt med en fokus på att få i sig många olika näringsämnen. Det kan bli allt ifrån omelett, fermenterade produkter såsom yoghurt, kimchi, surkål, frukt och bär (gärna blåbår) innan match. Han får även i sig mycket för att hålla hjärnan i bra skick, exempelvis oljig fisk (lax, forell eller sardiner. Han tacka inte heller nej till grönt te eller mörk choklad.

Hur skulle då en ledig dag kunna se ut för dig om du siktar på att bli nästa svenska pokerstjärna?

1: Försök att hitta rutiner (Exempelvis att du alltid vaknar mellan 6–8) så att du får igång kroppen tidigt. Vissa föredrar att vara uppe sent om nätterna, men försök att få en rutin i det du gör.

2: Ta en kall dusch. Det får dels igång kroppen, ökar cirkulationen och sänker stressnivåerna. En kall dusch hjälper även musklerna att återhämta sig från träningen.

3: Ät en frukost utefter vad du gillar (Exempelvis en yoghurt med bär, granola, banan, etc). Det är inte kul att alltid äta samma saker, så försök att hitta en variation. Vissa föredrar någon fysisk aktivitet innan frukosten, andra vill äta först. Gör det som känns bäst. Den fysiska aktiviteten kan helt enkelt vara en promenad eller joggingtur i 30-60 minuter.

4: Efter att du ätit/motionerat är det dags att ”grinda” vid pokerbordet. En snack (Granolabar eller dylikt) skadar inte om du känner för det.

5: Lunch. Ät i godan ro, stressa inte i dig maten för att kunna fortsätta spela. Kom bara ihåg att tänka på vad du äter och anpassa dig utefter det du gillar. Fisk? Fullkornspasta? Finns gott om goda återhämtningsmåltider att få inspiration av.

6: Fortsätta grinda eller ta en sväng förbi gymmet? Skulle rekommendera ett gymbesök antingen runt lunch eller vid middagen. Återigen, gör det som känns och passar dig bäst.

7: Försök att avsluta dagen med något avslappnande, exempelvis en promenad. Föredrar du att hålla hjärnan igång lite? Testa ett korsord, sudoku eller något annat utmanande, men försök undvika att sitta med datorn tills sekunden du bestämt dig för att somna. Det kan göra sömnen svårare och rubba den rytm du fått.

Det har med andra ord hänt mycket under de senaste om du ska ligga på topp vare sig det gäller

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras