5 återhämtningsmål som maxar dina träningsresultat

återhämtningsmål

Lite lagom omtöcknad och trött efter gårdagens tuffa fyspass? Även om du hör till de som njuter av sin träningsvärk är det värt att skänka dina återhämtningsmål en tanke. Utan de nödvändiga byggstenarna tar det längre tid att bli fit for fight och resultaten uteblir.

Ju vanare du är vid en rörelse, desto mindre träningsvärk får du. När du chockar kroppen med nya rörelser blir inte bara effekten, utan även värken större. Och ju mer intensiv träning desto högre krav av nya byggstenar. I musklerna ligger miljontals mikroskopiska rispor och väntar på läkning. Sikta på att få i dig något redan inom den första halvtimmen då kroppen är som mest mottaglig.

Planera dina återhämtningsmål – så orkar du träna mer

Rätt mat vid rätt tid är a och o för att maximera effekten av träningen, och ju högre träningsmål desto mer ansträngning på maten. Ju fortare du får i dig näring efter ditt pass desto kortare återhämtningstid behöver du för att bli redo för nästa pass.

Proteiner + kolhydrater = sant

Proteinmedvetenheten ökar hos de stora massorna, men sky inte kolhydraterna. Förbered alltid ett återhämtningsmål som består av både kolhydrater och protein. Det finns rekommendationer om att efter passet få i sig 1 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt, och 10-20 gram protein – beroende på hur hårt du brutit ner musklerna. Livsmedel med hög fiber- och fetthalt rekommenderas dock inte eftersom det förlänger matsäckstömningen.

Är opastoriserad mjölk farligt?

5 rekommenderade återhämtningsmål

Ditt återhämtningsmål ska bestå i huvudsak av kolhydrater i kombination med protein för att påskynda processen. Klicka på varje livsmedel för att läsa mer.

  1. Russin innehåller många nyttiga ämnen som motverkar åldringsprocessen. Sockerhalten är ganska hög, men en näve direkt efter ditt pass ger en energikick som sätter igång återhämtningen. Dessutom innehåller de nyttiga antioxidanter och aminosyran arginin.
  2. Ägg innehåller B-vitaminet folat som håller igång cellernas ämnesomsättning och nybildar döda blodkroppar. Äggen stärker immunförsvaret och ger nödvändigt kalk till skelettet.
  3. Mjölk anses vara den mest effektiva återhämtningsdrycken. Balansen mellan kolhydrater och protein är optimal: vassleproteinet tas snabbt upp av kroppen medan kaseinet står för den långsammare fördelningen. Dessutom gör natriumet och kaliumet att kroppens vatten-saltbalans återställs.
  4. Ljust bröd brukar inte finnas med i kostrekommendationer men efter ett tungt pass kan det vara bra att få i sig något snabbt. Se dock till att du dagligen får i dig tillräckligt med rätt typ kolhydrater.
  5. Vatten. Glöm inte vätskan! Se till att återupprätta din balansen så fort som möjligt.

återhämtningsmål

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.