Det bästa du kan ge ditt barn är kärlek, hälsa och din tid. Sen har alla familjer olika förutsättningar, men allt du kan göra är ditt bästa och det behöver inte vara så märkvärdigt. Till sportlovet eller vardagen – här hittar du 10 enkla tips för att ge dit barn en bra grund med rörelseglädje.
Den mest hållbara strategin när det kommer till rörelseglädje och hälsa är att använda så enkla och lustfulla metoder som möjligt, något som i allra högst grad även gäller barn. För deras hälsa kan en cykeltur, hinderbana i lekparken eller att dansa till Spotify där hemma göra stor skillnad på sikt. Att du planterar små frö av rörelseglädje, samtidigt som du får ditt barn att förknippa motion med gemenskap – något du även kan ge barnen genom arrangerad idrott och läger, men även på hemmaplan. Här hittar du några metoder som funkar.
Ge ditt barn rörelseglädje – 10 metoder
1. Gå ut! Där kommer den spontana rörelsen igång automatiskt i barnens lek. Bygg en snögrotta, spela fotboll, hoppa hopprep, lek kurragömma – det finns hur mycket kul som helst.
2. Gillar barnen spel? Då är t.ex. Pokémon Go eller Nintento Wii med sportspel bra sätt att få in rörelse.
3. Ta trapporna istället för hiss eller rulltrappa hemma gäller både barn och vuxna. Vi orkar mer än vi tror!
4. Fixa inte allt själv i hemmet – låt barnen hjälpa till att duka bordet, skotta snö, packa sina väskor (och bära dem), gå ut med sopor etc.
5. Gå eller cykla till skolor och jobb. Gör ”din egen maskin” till det mest självklara valet att ta sig fram för barnen, så länge det inte är för långt eller de har för mycket att bära med sig.
6. Musik! Precis som utomhusvistelse ett av de bästa sätten att ge rörelseglädje till små som stora. Vem kan sitta still med peppande musik i bakgrunden?
7. Ha med barnen i din egen träning. Mina egna älskar att vara med när jag tränar mage, yogar eller styrketränar hemma. Och även om de inte kan hänga med på allt ser de hur glad du blir av träningen, minnen som sätter sig.
8. Låt barnen testa många olika sporter. Ju större bredd, ju tryggare blir de i olika idrottssammanhang och större chans att de hittar något de verkligen tycker är kul.
9. Uppmuntra gärna, men undvik tjat! Påminn om det positiva rörelse gör för barnet. Tryck på det du vet att hon/han gillar, t.ex. ”träffa kompisar”, ”hoppa”, ”lära sig trix” eller vad som lockar.
10. Lägg ingen press i att ni alltid måste träna/röra på er enligt planen. Ibland är alla trötta – både barnen och du. Det är ok med undantag, men prata gärna om hur roligt det blir nästa gång ni ”går till lekparken eller gympan”.