Ofta trött? 9 vanliga orsaker och hur du motverkar dem

Känner du dig ofta trött, utan att veta riktigt varför? Här hittar du några vanliga orsaker och råd hur du kan få ett piggare och friskare vinterhalvår.

Ofta trött? 9 vanliga orsaker och hur du motverkar dem

1. Sömnbrist

Den vanligaste och mest självklara anledningen är att du sover för få timmar per dygn. De flesta av oss mår bra av 6–8 timmar per natt, men kvalitén på sömnen påverkar också. Du som stressar mycket, snarkar och/eller har sömnapné kan få sämre sömnkvalitet som gör dig seg, trött, får sämre reaktionsförmåga, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och sämre minne.

Botemedel: Var ute när det är dagsljus, motionera, ät tillräckligt och allsidigt, stressa mindre. KBT kan hjälpa och råd efter sömnutredning hos specialist, men du kan även träna in bättre sömnvanor själv. T.ex. gå och lägga dig samma tid varje natt, undvika att dricka för mycket så att du måste gå upp och kissa på natten eller med hjälp av speciella sömnprogram på internet.

2. Infektioner

Om du känner dig hängig kan det vara en infektion på gång. Oftast tar ditt immunförsvar hand om infektionerna utan att du märker särskilt mycket, men ibland kan kroppen behöva extra hjälp.

Botmedel: Se de botmedel vi nämner i övriga punkter och den här artikeln, men vi även en boost från ett kosttillskott kan vara bra vissa gånger.

Tips! En rekommenderad hjälp till ditt immunförsvar är Rent Försvar, en produkt som tillgodoser din kropps behov av Vitamin C, L-Lysin och Zink – extra viktiga i förkylningstider.

  • C-vitamin och Zink bidrar till immunsystemets normala funktion.
  • L-Lysin är en essentiell aminosyra.
  • Pris: 295 kr för 90 kapslar

Företaget bakom Rent Försvar är Upgrit. De erbjuder och utvecklar produkter som hjälper dig att skapa och bibehålla en hälsosam livsstil – att bli en mer välmående version av dig själv. Sortimentet är noga utvalt och består av kosttillskott av hög kvalitet från kända och respekterade varumärken från hela världen.

3. Utmattning och stress

När trötthetskänslan inte går att sova bort kan det vara läge att söka hjälp. Kroniskt trötthetssyndrom och utmattningssyndrom påverkar hälsan både fysiskt och psykiskt. Vissa får värk i kroppen, koncentrationssvårigheter och känner sig allmänt deprimerade.

Botemedel: Goda sömnvanor är fortfarande viktiga, men fokusera också på psykosociala faktorer som att be om avlastning och att säga nej. Motionera och vistas utomhus, prioritera din ”egentid”, lugn och tysthet. Våga stänga av telefonen, minska onödigt tid framför dator, ta inte med dig jobbet hem och unna dig återhämtning.

Tips! Att krypa upp i soffan med en kopp te gör dig både lugn och varm. Ett vi rekommenderar på grund av sin unikt goda smak och sitt hållbarhetstänk är YOGI TEA®. Det är det 100% certifierat ekologiskt, KRAV-märkt te utan konstgjorda tillsatser, smakförstärkare, aromer eller kemiska gödningsmedel. Fritt från genmodifierade organismer och hyllat av människor över hela världen. Yogi Bhajans originalrecept är en ayurvediska teblandningen av kanel, kardemumma, ingefära, nejlika och svartpeppar.

Avkoppling med en varm kopp YOGI TEA® Bedtime på kvällen är ett bra sätt att rikta din uppmärksamhet mot det vackra i livet. Njut av den goda kombinationen av kamomill och lavendel med den söta smaken av fänkål. Teets essens är: ”Avslappning. Tid för mig själv”.

Du hittar även YOGI TEA®´s Christmas te som på tillfälligt besök under oktober-december som stöttar det icke vinstdrivande Kumari-projektet, hjälp till föräldralösa barn i Nepal. Med hjärta och själ ser man till att de får kärleksfulla hem, god utbildning och öppnar dörrarna för dem till en ljusare framtid.

Läs mer om tet med den makalösa, unika aromen YOGI TEA® här.

4. När tröttheten sitter i skinnet

I vissa fall ser vi tröttare ut än vad vi behöver på grund av årstidens utmaningar för vår hy. Det finns dock god hjälp att få, som från Naturligt Snygg – en grön skönhetsdestination med både webbshop, inspiration och köpguider.

En av deras storfavoriter under för säsongen är Weledas klassiska multisalva SkinFood. Det är en rik universalcreme med naturliga växtingredienser som vårdar torr och narig hud över hela kroppen, gör den mjuk och smidig igen. Som ”mat för huden”. Krämen stärker lipidbarriären i huden, ger näring och hjälper till att förhindra fuktförlust. Produkten går även att använda som makeup primer, vid hårstyling, som ansiktsmask, highligher, vid solsveda och flera andra sätt.

Du hittar SkinFood 75 ml för 129 kr här, samt SkinFood 30 ml för 89 kr här.

5. Årstidsbunden trötthet och depression

När ljuset ändras med årstiden kan du bli trött och deppig, så kallad SAD – seasonal affective disorder. Detta tros bero på att produktionen av melatonin, hjärnans eget ”sömnmedel”, ökar under det mörka halvåret. Även signalsubstansen serotonin som har med psykiskt välmående att göra påverkas. Brist kan göra dig nedstämdhet, irritation, extrem trött, ge ökat sötsug och stort sömnbehov även om du sover mycket.

Botemedel: Även här hjälper det att vara ute i dagsljuset, att motionera och verkligen se till att sova så gott som möjligt, men även att göra saker du tycker är roliga. Umgås med vänner, ta in en helg på spa eller annat du mår bra av. Ljusterapi i särskilda ljusrum kan också hjälpa och i allvarligare fall kan du behöva SSRI-preparat, så kallade lyckopiller, eller terapi.

Tips! Le mer. Kan låta banalt, men det behöver faktiskt inte vara svårare. Ett leende kan hjälpa dig igenom utmaningar och påverka dina stressnivåer och din kreativitet på ett positivt sätt, gör kroppen avspänd och skön. Skrattet förbättrar även din inlärningsförmåga, tack vare att hjärnan får mer blod och syre.

Undviker du att skratta på grund av färgen på dina tänder? Då kanske en tandblekning kan hjälpa dig till det strålande leende du önskar. För att få ett optimalt resultat av Zoom tandblekning  bör dina tänder vara friska och putsade innan tandblekningen. Senare forskning har visat att även om du inte har nyputsade tänder får du ett bra resultat av blekningen, men vi tycker naturligtvis att du trots detta skall låta en tandläkare eller tandhygienist putsa dina tänder innan tandblekningen.

Just nu hittar du ett erbjudande på klinikblekning med marknadens allra senaste och bästa metod, Zoom Av Philips för 2850 kr. För mer information kontakta GloriDent.

6. Järn- eller/och blodbrist

Om du får i dig för lite järn kan blodbrist, för lågt Hb-värde, utvecklas. Järn behövs för att bilda hemoglobin, Hb, i de röda blodkropparna som transporterar syre från lungorna ut i kroppen. Järnet tas normalt upp från maten i tarmen. Järnbrist utan blodbrist uppstår när järnförråden är tomma men Hb-värdet är normalt. För låga värden kan göra dig trött, få koncentrationssvårigheter, livlöst hår, hjärtklappning, andfåddhet, yrsel, aptitlöshet och huvudvärk.

Botemedel: Ta blodprov hos doktorn där de mäter Hb-värdet. På egen hand kan du se till att äta allsidig mat med mycket järn, exempelvis fullkornsprodukter, lever, leverpastej, blodpudding, nötkött, vilt, fisk, spenat, brysselkål, broccoli, havregryn, torkade aprikoser, solrosfrön och mandel som är järnrika. C-vitaminrika grönsaker, juice, frukt och bär ökar järnupptaget, surkål fördubblar det, medan te och kaffe som dricks med maten kan hämma upptaget.

7. Kroniskt trötthetssyndrom, ME

Det finns studier som visar att sjukdomen kronisk trötthet kan ha med en störning i immunförsvaret att göra och att ett virus kan vara inblandat, medan andra anser att tröttheten har psykologiska orsaker. Kronisk trötthet yttrar sig i långdragen sjuklig trötthet, försämrat närminne, halsont, ömmande lymfkörtlar, värk i leder, muskelsmärtor, huvudvärk, sjukdomskänsla efter ansträngning.

Botemedel: Det som kan hjälpa är framför allt vila, men även massage, akupunktur, meditation eller mindfulness kan lindra. Pacing är en metod som hjälper ME-patienter att hitta den rätta balansen mellan vila och aktivitet. KBT kan också hjälpa patienten att leva med ME. Vitamintillskott av bland annat B12 och folsyra ges ibland. Vid behov kan man få medicin mot sömnbesvär, depression och värk.

Tips! En hälsoshot med välgörande ingredienser kan ge dig en uppiggande effekt. Nu hittar du två goda nyheter hos Herrljunga Musteri. En shot med kallpressade äpplen, kallpressad ingefära och kallpressad citron. En annan med kallpressad apelsin, kallpressat äpple, kallpressad ingefära, kallpressad gurkmeja samt kallpressad lime. Båda utan koncentrat eller tillsatt socker.

Ingefära och gurkmeja ger ett flertal hälsofördelar och Herrljungas shots är producerade på ett sätt som bevarar frukten och grönsakernas nyttigheter. Dessutom har den en hållbarhet på upp till två veckor i kylskåp för att kunna ge dig en dagligt uppiggande och god shot.

Hälsoshotarna hittar du i välsorterade dagligvarubutiker. Vill du veta din närmaste – kontakta Herrljunga Musteri via deras hemsida.

8. Brist på B12

B12 behövs bland annat för att bilda nya röda blodkroppar, men vid exempelvis en inflammation i magsäckens slemhinna kan du få brist. Symptomen är trötthet, myrkrypningar, hjärtklappning, depression, dålig balans, lättretlighet, minnesproblem, känselstörningar i ben och fötter.

Botemedel: Ta ett blodprov på vårdcentralen som visar om du har B12-brist. För att få i dig mer – ät allsidig kost med magert kött som är nyckelhålsmärkt, mjölkprodukter, ost, ägg och fisk.

Tips! Produkten Elixir Niactil 4% innehåller återfuktande niacinamide som både tillför och hjälper din hud att behålla fukt, motverkar fina linjer och ojämn pigmentering. Krämen verkar lugnande på huden, dämpar rodnad och reducerar stora porer. Niactil 4% är också mycket effektiv mot akne, pormaskar och rosacea. Få en pigg och fräsch vinterhy med:

  • Niacinamide (4 %): Motverkar åldringsprocessen och fina linjer. Dokumenterad effekt på akne och rosacea.
  • Glycerin (4 %): Binder fukt i huden genom en lätt hydrogelé. Lugnar irriterad hud.
  • Salicylsyra (0,5 %): Låg koncentration för optimal tolerans. Reducerar porer och ger huden en jämnare hudyta. Bra vid akne och rosacea.
Här hittar du din närmaste återförsäljare av Elixir Niactil 4%.

9. Sköldkörtelrubbning

En underfungerande sköldkörtel kallas Hypotyreos. Ofta triggas rubbningen av hormonsvängningar vid graviditet, i klimakteriet och vid stress. Jodbrist kan också orsaka sköldkörtelrubbningar, men det är ovanligt i Sverige. Hypertyreos, överfunktion av sköldkörteln, gör att ämnesomsättningen höjs i stället. Inflammerad sköldkörtel kan också störa produktionen av sköldkörtelhormon och ge samma symtom som hypotyreos eller hypertyreos. Inflammerad sköldkörtel tror man beror på en virusinfektion.

Symtomen är trötthet, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, mjölksyra i musklerna, humörsvängningar, nedstämdhet, låg kroppstemperatur, trög mage, eksem, håravfall, halsont, pms, andfåddhet, hjärtklappning, viktuppgång, infertilitet.

Botemedel: Hos doktorn kan du få behandling med konstgjort sköldkörtelhormon T4, ofta Levaxin. Sköldkörtelhormonet T3, liotyronin, förekommer också i kombination med T4. Är sköldkörteln inflammerad används inflammationshämmande medicin, typ Voltaren, och ibland kortison. När inflammationen lagt sig kan Levaxin behövas om sköldkörtelhormonnivån är låg.

 

Källor: Vårdguiden, WebMD, samt från respektive företag som gett produkttips.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.