Så bli du fri från förkylningar – 11 tips

huskurer

Hösten är här igen, mysig och färgglad, men även med en mindre roligt vanlighet – förkylningar! Här delar vi våra 11 bästa sätt att bli fri från förkylningar – som verkligen fungerar.

Att isolera sig i hemmet under en filt för att undvika att komma i kontakt med alla ruskiga baciller skulle kunna hjälpa, men blir svårt och tråkigt i längden. Det finns dock andra knep för att stå emot kyla och virusattacker.

Så bli du fri från förkylningar – 11 tips

1. Sömn och vila

Sömn är en viktig prioritering eftersom det är då du bygger upp både immunförsvar, kroppens muskler efter träning och får ny energi. Hur många timmars sömn en människa behöver är väldigt individuellt, men 7-9 timmar är en generell riktlinje. Utgå från dig själv och se till att du får tillräckligt med återhämtning. Tänk också på att om du redan drabbats av en förkylning är det ännu viktigare att sova ordentligt och vila mycket.

2. Mat – ät tillräckligt

Kroppen behöver energi och näring för att bekämpa infektioner, så ät ordentligt och välj gärna av det som sägs stärka immunförsvaret. Som probiotika (d.v.s. nyttiga bakterier till tarmen), grönt te, frukt och grönsaker som innehåller polyfenoler, en grupp antioxidanter som samspelar med probiotika. Kryddor som gurkmeja, ingefära och vitlök lär också vara bra, då de stärker magens och kroppens naturliga försvar samtidigt som det är antiinflammatoriskt. C- och D-vitamin och protein är också viktigt att få i sig tillräckligt av.

3. Vätska

Kroppen består som du kanske vet mest av vatten och under en infektion behövs tillräckligt med vätska för att bearbeta bacillerna. Grönt te och pressad citron i dricksvattnet är några favoriter. Det är ju dessutom ett gott sätt att samtidigt få i sig C-vitamin.

4. Värme

Det börjar bli kyligt ute nu och kallare kommer det att bli. Se till att hålla dig varm genom att välja rätt kläder. Extra viktigt är kroppens “utstickande” delar som ger ifrån sig mycket kroppsvärme. På med sockor på fötterna, mössa och vantar i god tid. Och inifrån hjälper hett te eller honungsvatten, vilket även smakar gott, piggar upp och tillför antioxidanter.

5. Hygien

Var noggrann med att tvätta händerna ordentligt efter varje toalettbesök, och efter att du har åkt buss, tunnelbana eller tåg eftersom offentliga platser kryllar av bakterier. Ta som vana att ALLTID tvätta händerna det första du gör när du kommer hem. Och för att inte sprida smitta vidare – nys in i armbågen och tvätta händerna efter att du snutit dig.

6. Frisk luft och motion

Den kyliga luften stärker slemhinnorna, men undvik hård träning ifall du känner förkylningssymptom. Det försvagar immunförsvaret några dagar. På längre sikt och i förebyggande syfte är motion däremot bra för immunförsvaret, de gör dig piggare och gladare!

7. Undvik stora folksamlingar

Inte så lätt alla gånger, men så gott det går – håll dig undan stora folkmassor om du är angenägen att hålla dig frisk. För många av oss oundvikligt, men var då noga med punkt 5.

8. Koksalt

Ett enkelt och billigt sätt att bli av med virus och andra irriterande saker ur näsans slemhinna är att skölja näsan med koksaltlösning. Det kan dessutom bidra till att symptomen minskar. Koksaltlösning och nässköljare finns att köpa på apotek och kan ge en riktigt renande effekt när virus och baciller sköljs bort.

9. Stressa ner

Stress sänker motståndskraften och gör att virus lättare får fäste. Här kan punkt 1 och 6 hjälpa dig, liksom andra saker som får dig att koppla av. Som yoga, ta ett varmt bad och att skriva prioriteringslistor. Bocka av och känn axlarna sjunka. Har du redan drabbats av en förkylning är det ännu viktigare att slappna av så att du ger kroppen den energi som krävs för att bli frisk igen.

10. Ta hand om dig själv

Bunkra upp med goda och välgörande halstabletter och en effektiv nässpray och bädda ner dig i några dagar. Vi rekommenderar att du beställer hem det du behöver för att kurera dig ifrån apohem.se de har allt du behöver inför förkylningssäsongen, och dessutom snabba leveranser.

11. Tänk positivt

Ju mer du känner efter och oroar dig – ju värre upplevs symtomen. Gör saker som du tycker är roliga. Och precis som när virus vill attackera dig – parrera negativa tankar med positiva. Glädje, optimism, en positiv livssyn och en avslappnad inställning är effektiva medel mot förkylningar.

 

Önskar dig en frisk och härlig höst! Och om förkylningen redan slagit till hittar du att du behöver för att kurera dig här på apohem.se.

I artikeln skriver vi om och länkar till apohem.se där de säljer receptfria läkemedel. Observera att det råder 18 års åldersgräns för inköp av läkemedel. Läs alltid medföljande bipacksedel noga före användning.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.