”ÄT MER GRÖNT” lyder alla kostrekommendationer och vad kan bli grönare än grönkål? Men att äta den rakt upp och ner kan vara en mer träig än god upplevelse. Här hittad du dock ett recept som både är snabbt, enkelt, nyttigt och förvandlar grånkålen till en delikatess.
Grönkål har blivit en av de mest populära råvarorna idag tack vare dess nyttiga innehåll låga kaloriinnehåll. Kålen sägs bland annat motverkar grå starr, är rikt på kalcium, antioxidanter och en bra källa för omega-3. Kruxet kan däremot vara den speciella smaken för dig som inte är van.
Här hittar du ingredienser som verkligen gifter sig med grönkålen. Gott ihop med kött, fisk, fågel, stekt ägg eller varför inte äta den varma grönkålssalladen med tofu eller bönor en meat free monday som denna?
Varm grönkålssallad
– en påse grönkål
– eventuellt andra grönsaker (på bilden broccoli)
– 1 skivad rödlök
– 0,5-1 paket fetaost
– flingsalt
– ca 1 dl olivolja
– ca 1 dl vatten
Gör så här:
1. Hacka eller bryt isär grönkålen. Lägg på en smord plåt.
2. Skiva rödlöken över, häll över en skvätt vatten och smula på fetaost.
3. Salta och ringla över olivoljan. Blanda runt så att bladen blir våta.
4. In i ugnen på 200° i ca 20-30 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
5. Servera med valfritt tillbehör eller ät som den är. En grön och god hälsoboost!
Text och foto: Anna Lissjanis