Nyttiga recept med kvarg

Nyttiga recept med kvarg

Kvarg är trendigare än någonsin – inte minst bland dem som tränar. Här är fem nyttiga och goda recept med kvarg – till frukost, mellanmål, efter träningspasset och dessert.

Vad är kvarg?
Kvarg är färskost som framställs genom att mjölk mjölksyras. Vasslen, som är den flytande delen, separeras och efter filtrering kvarstår det långsamma proteinet kasein. Slutligen tillsätts grädde till önskad fetthalt. I dag finns möjlighet att köpa smaksatt kvarg, men för den som vill äta så naturligt som möjligt och undvika tillsatt socker gör man bäst i att välja en naturell kvarg. Du kan blanda kvarg med det mesta, med lite fantasi går det att skapa många nyttiga och mättande måltider!

Varför ska man äta kvarg?
Att det har blivit populärt att äta kvarg beror främst på den höga andelen protein, få kolhydrater, lite fett och få kalorier.

Läs mer: 16 olika kvargsorter – här är skillnaden

Fem nyttiga och goda recept med kvarg

Recept: Frukost med kvarg
En perfekt frukost med härliga höstsmaker. Kanel är en nyttig krydda som bland annat håller blodsockret på en jämn nivå. Valnötter innehåller mycket antioxidanter och en hög andel omega-3.

1 ½ dl kvarg
½ äpple
½ dl valnötter
1 krm kanel
1 msk tranbär

Skiva äpplet och hacka nötterna. Blanda kvarg och kanel, toppa med äppelbitar, nötter och tranbär. 

sites/default/files/kvarg med äpple och kanel.jpg

Recept: Kvarg med lakrits och granolamüsli
Det här receptet är en given favorit hos alla som gillar lakrits, passar lika bra till frukost som till mellanmål.

1 burk naturell kvarg 
lakritspulver efter önskad smak
1 dl granola müsli, recept här

Blanda kvarg med önskad mängd lakritspulver. Toppa med müsli.

sites/default/files/lakrits kvarg.png

Recept: Kvarg till mellanmål
Mandelpannkakor är ett nyttigt och mättande mellanmål som passar hela familjen!

1 ½ dl mandelmjölk
1 ägg
1 skopa proteinpulver med vaniljsmak
2 dl havremjölk

Topping:
Naturell kvarg
Säsongens frukter

Blanda alla ingredienser till en smet. Stek pannkakorna i smör. Servera med kvarg och säsongens frukter. 

sites/default/files/pannkakor med kvarg.jpg

Recept: Kvarg efter träningspasset
Ett enkelt och bra återhämtningsmål efter träningspasset som består av både kolhydrater och protein. 

1 skiva osötat fullkornsbröd
½ burk tonfisk i vatten
2 dl naturell kvarg
10 basilikablad
färskpressad citronjuice
örtsalt

Blanda kvarg och tonfisk. Smaka av med örtsalt och färskpressad citron. Hacka basilikabladen. Lägg tonfiskröran på brödet och toppa med basilikablad.

sites/default/files/kvarg _0.jpg


Recept: Nyttig glass med kvarg
Kvarg går utmärkt att ställa in i frysen för att få en nyttigare glass till efterrätt.  

2 dl naturell kvarg
1 dl frysta bär
valfria nötter
ev. en skvätt honung

Vispa halvtinade valfria bär med kvarg. Ställ in i frysen i cirka en timme. Ta fram glassen en stund innan servering. Toppa med bär och nötter. Ringla över lite honung om du vill ha glassen lite sötare. 

sites/default/files/kvarg glass.jpg

Recept och foto: Yvonne Lundgren, Hanna Larsson
Fler recept och kosttips hittar du i Yvonnes blogg Hälsa utan quickfix och dieter

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras