Kvarg är trendigare än någonsin – inte minst bland dem som tränar. Här är fem nyttiga och goda recept med kvarg – till frukost, mellanmål, efter träningspasset och dessert.
Vad är kvarg?
Kvarg är färskost som framställs genom att mjölk mjölksyras. Vasslen, som är den flytande delen, separeras och efter filtrering kvarstår det långsamma proteinet kasein. Slutligen tillsätts grädde till önskad fetthalt. I dag finns möjlighet att köpa smaksatt kvarg, men för den som vill äta så naturligt som möjligt och undvika tillsatt socker gör man bäst i att välja en naturell kvarg. Du kan blanda kvarg med det mesta, med lite fantasi går det att skapa många nyttiga och mättande måltider!
Varför ska man äta kvarg?
Att det har blivit populärt att äta kvarg beror främst på den höga andelen protein, få kolhydrater, lite fett och få kalorier.
Läs mer: 16 olika kvargsorter – här är skillnaden
Fem nyttiga och goda recept med kvarg
Recept: Frukost med kvarg
En perfekt frukost med härliga höstsmaker. Kanel är en nyttig krydda som bland annat håller blodsockret på en jämn nivå. Valnötter innehåller mycket antioxidanter och en hög andel omega-3.
1 ½ dl kvarg
½ äpple
½ dl valnötter
1 krm kanel
1 msk tranbär
Skiva äpplet och hacka nötterna. Blanda kvarg och kanel, toppa med äppelbitar, nötter och tranbär.
Recept: Kvarg med lakrits och granolamüsli
Det här receptet är en given favorit hos alla som gillar lakrits, passar lika bra till frukost som till mellanmål.
1 burk naturell kvarg
lakritspulver efter önskad smak
1 dl granola müsli, recept här
Blanda kvarg med önskad mängd lakritspulver. Toppa med müsli.
Recept: Kvarg till mellanmål
Mandelpannkakor är ett nyttigt och mättande mellanmål som passar hela familjen!
1 ½ dl mandelmjölk
1 ägg
1 skopa proteinpulver med vaniljsmak
2 dl havremjölk
Topping:
Naturell kvarg
Säsongens frukter
Blanda alla ingredienser till en smet. Stek pannkakorna i smör. Servera med kvarg och säsongens frukter.
Recept: Kvarg efter träningspasset
Ett enkelt och bra återhämtningsmål efter träningspasset som består av både kolhydrater och protein.
1 skiva osötat fullkornsbröd
½ burk tonfisk i vatten
2 dl naturell kvarg
10 basilikablad
färskpressad citronjuice
örtsalt
Blanda kvarg och tonfisk. Smaka av med örtsalt och färskpressad citron. Hacka basilikabladen. Lägg tonfiskröran på brödet och toppa med basilikablad.
Recept: Nyttig glass med kvarg
Kvarg går utmärkt att ställa in i frysen för att få en nyttigare glass till efterrätt.
2 dl naturell kvarg
1 dl frysta bär
valfria nötter
ev. en skvätt honung
Vispa halvtinade valfria bär med kvarg. Ställ in i frysen i cirka en timme. Ta fram glassen en stund innan servering. Toppa med bär och nötter. Ringla över lite honung om du vill ha glassen lite sötare.
Recept och foto: Yvonne Lundgren, Hanna Larsson
Fler recept och kosttips hittar du i Yvonnes blogg Hälsa utan quickfix och dieter