Många tycker godis är gott, men det finns otroligt många nackdelar med att äta sötsaker och godis. Försök därför att minska intaget, det finns ingen näring i dem. På bara två veckor utan socker kommer du att bli gladare, få lägre blodtryck, minska fettnivåerna och minska risken för diabetes typ 2.
Denna text är skriven av vår populära PT-bloggare Therese Westerdahl. Läs mer kost- och träningstips på hennes blogg.
Sjukdomar
25 procent av det socker vi i Sverige i genomsnitt äter kommer från godis. Sockerrelaterade sjukdomar ökar. Allt fler blir sockerberoende.
Humörsvängningar
Att vara sockerkänslig innebär att man har ett enormt sug efter fel mat. Detta leder till humörsvängningar och låga energinivåer.
Tänderna
Mycket socker ökar risken för karies. Småätandet är värst. Godis fräter dessutom på tänderna.
Djurrester
Gelatin är vanligt i godis och är gjort av grissvål.
Allergier
Tartrazin och azofärg som används i godis kan ge allergiska reaktioner.
Bakterier
Lösgodis-damm, smuts och slevar som tappas på golvet. Say no more!
Ökar saltbalansen i kroppen
Lakrits ger högre blodtryck.
Hyperaktivitet
Syntetiskt kemiskt framställda färgämnen kan skapa hyperaktivitet hos unga.
Övervikt
Sockret hör ihop med övervikt och fetma.
I Sverige är vart femte barn överviktigt.
Tips!
Gör en stor kopp te när sötsuget sätter in.
Gör egna hälsbollar. Mina favoriter är dem med dadlar, nötter och espresso. MUMS!
Jag brukar riva av ett träningspass och påminna mig själv om hur bra det är att fylla på med näringsrik energi
Therese