Möt ny matkultur i din egen stad – ät dig igenom Japan, Iran och USA 

Att smaka på traditionell mat från olika länder är kanske det bästa sättet att genuint uppleva olika kulturer. En maträtt kan avslöja mycket om en annan matkultur där kombinationer av smaker, ingredienser och tillagningsmetoder ger ledtrådar om dess rötter.

Mat är en viktig del i alla världens kulturer. Instinkten att bjuda varandra på mat från våra egna hem är naturlig och en stor del i vardagen som bygger och stärker samhällets gemenskap. Vi bjuder dom vi älskar på mat, samtalar om dagen som varit kring matbordet, och tackar för maten som vi blir bjudna på.

Att kunna uppleva en annan matkultur är ett privilegium och någonting som gör gott för både kropp och själ. Världens alla storstäder har enorma utbud av mångkulturella matupplevelser som bidrar till fantastiska smaksensationer, och Stockholm är inte sämre. Mångkulturella Stockholm har fantastiskt mycket att erbjuda. Här kan man resa utomlands i sin egen stad, helt och hållet genom matens värld.

Är du nyfiken på att upptäcka nya kulturer och smaker rekommenderar vi följande tre alternativ från skilda delar av världen:

Låt Tehran Grill ta dig med på en resa med matkultur från Iran

Tehran Grill erbjuder genuin persisk-iransk mat i en miljö inspirerad av Tusen och en natt. Här kan du äta dig igenom hela Iran då restaurangen erbjuder traditionella rätter från runt om i landet. Maten här är helt oförsvenskad och du kan förvänta dig en matupplevelse likt den du skulle få uppleva om du befann dig i Tehran.

Vad är persisk-iransk mat?

Persisk-iransk mat är en matskatt med en flera tusenårig historia. Det iranska köket har influerats av många av världens stora kulinariska traditioner som nått landet via geografiskt betydelsefulla handelsvägar i området samt på grund av historiska krig.

Maten lagas från grunden på ett sätt som ökar smaken på råvarorna, till exempel kokar traditionella grytor i fem timmar, riset kokas i två timmar, klassiska grillspett får en lätt röksmak av kolgrillen. Man använder sig av kryddor, örter, nötter och bär för en fördjupad smak och det där lilla extra; syran och sötman.

Maten är både smakmässigt balanserad och fräsch. Den persisk-iranska maten är också väldigt vacker att se på.

Menyn på Tehran Grill

Tanken med menyn är att skapa en rik och smakfull värld som kan delas med familj och vänner. Här finns traditionella smaker med ett modernt upplägg.

» Varma smårätter: Smårätterna är inspirerade av den traditionella matlagningen från hela Iran, och ger den perfekta starten på middagen.

» Kalla smårätter: De kalla smårätterna kommer att stimulera dina smaklökar och ge en fin övergång till varmrätterna.

» Grillen: Kebab är den mest kända rätten i Iran och står i centrum även hos Tehran Grill.

» Grytorna: Att laga grytor är ett sätt för iranierna att samlas tillsammans för att skapa glädje med smaker som hämtas från olika generationer.  Grytorna är inspirerade av hela Irans ”hemmlagade” kök.

» Tahchins (riskaka): Tahchins är något man tillagar när man har en väldigt speciell gäst på besök. Det är ett konstnärligt sätt att tillaga riset på.

» Riset: Riset tillagas med variation av aromer och kryddor beroende på vilken varmrätt du ska äta. Detta är genomtänkt sedan generationer tillbaka.

Tehran Grill har två restauranger i Stockholm, en på Söder vid Mariatorget och en på Rörstrandsgatan.

Till och med 19 december erbjuder Tehran Grill ett förmånligt Smaka på erbjudande under måndag-onsdag. 

Hemsida: tehrangrill.se

Instagram: @tehrangrill.se

Besök Japan på Restaurang Rawbata

För den som vill utforska genuina Japanska smaker rekommenderar vi Rawbata Japanese BBQ som erbjuder japaninspirerad sharefood – mat som delas vid bordet. Hjärtat i konceptet är den japanska robata-grillen som långsamt utvecklar råvarornas smaker på den glödande kolen. Grillmetoden kallas robatayaki/robataya) och utvecklades från början av fiskare i Hokkaido i Japan.

Robatayaki spreds sedan över hela Japan, och också till resten av världen.

Menyn på Rawbata

Rawbatas meny innehåller alltifrån smårätter till kombinationstallrikar med olika alternativ – skaldjur, fisk, vegetariskt eller kött. Såser och buljonger med god smak av miso, ponzu och yuzu.

Restaurang Rawbata har även ett imponerande sortiment av sake och massor av roliga drinkar med en japansk twist.

Tips! Beställ in wagyukött med bordsgrill. Efter maten njuter ni av desserten “Cheesecake med passionsfruktssås och sesamkrisp” som är utvecklad av mästerkonditorn Gustaf Mabrouk.

Rawbata serverar även lunch, då med fokus på hemgjorda Ramen-nudlar. De autentiska buljongerna garanterar mycket smak och kokas i 24h, precis som i Japan.

Till och med 19 december erbjuder Rawbata ett förmånligt Smaka på erbjudande under måndag-onsdag.

Hemsida: rawbata.se

Instagram: @raw.bata

Upplev det klassiskt amerikanska på Levinskys Burger

Levinskys Burger är som att kliva rätt in på en amerikansk diner. Den nyligen uppdaterade menyn är framtagen av den välkända kocken Markus Albrektsson och erbjuder bland annat frostiga milkshakes, spännande drinkar, sötpotatispommes och hamburgare.

Miljön, färgerna och den engelsktalande personalen hjälper till att förhöja den amerikanska känslan och stämningen. Här används riktig cheddarost och alla dressingar görs från grunden med egenvispad majonäs och färska råvaror. Hamburgerbrödet kommer från Lillebrors, Vasastans vassaste bageri.

Restaurangen ligger på Rörstrandsgatan i Stockholm och erbjuder både lunch och middag. Här tillverkas alla hamburgare av svenskt kött, och det finns flera vegetariska, veganska och allergivänliga alternativ. På menyn finns också fräscha sallader och goda ekologiska viner.

Tips! Missa inte tryffelmajonäsen och de makalösa desserterna. Vad sägs om Death by Chocolate – mjukglass med chokladbrownie, grädde, salt karamellsås, marshmallows och rostade pecannötter. Eller Coconut Craziness – mjukglass med passionsfruktscurd, kokoskaka, rostad vit choklad, och kokosflakes…

Hemsida: levinskys.se

Instagram: @levinskysburger

Text: Moa Rana

Foto: Bianca Brandon-Cox

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.