Milen under 40 minuter – med rätt uppvärmning

Milen under 40 minuter – med rätt uppvärmning

Tillhör du dem som vill klara milen under 40 minuter men som slarvar med uppvärmningen innan du ska sticka ut och springa? Då är det dags att tänka om. Maria Akraka, författare till Den magiska milen, förklarar varför det är viktigt att värma upp innan löppasset.

Fyra anledningar till varför du ska värma upp innan löppasset:

Du förbereder din kropp för att arbeta lite hårdare. Om din kropp är fysiskt uppvärmd och igångsatt blir du inte lika trött som om du börjar springa ouppvärmd. Du kommer alltså kunna springa snabbare och orka mer under ditt pass om du är uppvärmd.

Du förbereder dig psykiskt. Värmer du upp förbereder du huvudet att arbeta hårdare. Under uppvärmning får du tid att fokusera på träningspasset som du har framför dig. Du kan få adrenalinpåslag då du tänker på det som komma skall vilket leder till att du inte kommer att uppleva tröttheten lika starkt.

Du minskar skaderisken. Kroppen är inte lika benägen att skada sig med varma uppmjukande muskler som med kalla och stela muskler.

Du minskar risken för håll. Visserligen är forskarna oense om varför man får håll och har inte någon enhetlig förklaring, men en av orsakerna kan vara att du inte är ordentligt uppvärmd innan du börjar springa. Börjar man springa i ett för högt tempo utan att ha värmt upp stressas din kropp som inte hinner komma in i en bra löprytm och bra andning.

Källa: Den magiska milen: Förbättra din löpning vecka efter vecka, av Maria Akraka

Läs mer: Maria Akrakas bästa löptips för sommaren

Foto: Daniel Stiller

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras