Mer jul, mindre stress – 10 tips

Mer jul

Julen är en härlig tid, men för endel en besvärlig tid – ofta i form av stress! Vi förväntas delta i Luciafirande, julavslutningar, julbord, julklappsshopping, bakning, storstädning, inlagd sill och att bocka av saker på jobbet. Många traditioner är trevliga, men inte livsnödvändiga och ÄNDÅ stressar vi. Allt beteende är inte logiskt eller möjligt att meditera bort, men det blir jul ändå och finns bra knep för mindre stress. Här 10 tips för att bibehålla din energi till själva julfirandet.

Mer jul – mindre stress med 10 tips

1. Julklapparna. Kom överens med din vuxna släkt och vänner att ni slopar julklappar eller köper för t.ex. bara 100 kr. Ett annat smidigt sätt är att beställa allt på internet och skicka julklapparna direkt till tomte. Flera tips och erbjudande får du i vår julkalender.

2. Maten. Du måste inte servera hemgjorda köttbullar och sillar, göra egen pepparsdeg och eller laga traditionell mat ingen ändå äter. Tänk kvalité istället för kvantitet! Och under de sista dagarna fram till jul – keep it simple! Helt ok att leva på konserver, gröt etc. så länge du får i dig all näring du behöver. Boosta med näringstät mat och dryck mellan lussebullarna för att stärka immunförsvaret, något som ofta tar stryk av för mycket stress.

3. Våga välja bort. Kanske du inte behöver besöka hela tjocka släkten eller gå på alla julbordsinbjudningar? Vem bryr sig om julduken är styrkt, och för dig som liksom vi är aktiv på sociala medier – ta en paus eller skriv bara någon gång ibland.

4. Ta hjälp. Du måste inte vara ”en Ernst Kirchsteiger”. Låt en städfirma göra julstädningen, kör knytkalas där alla lagar sin specialité, anlita barnvakt om du har jobb med deadline innan jul och hjälps åt med grannar, vänner och familj.

5. Träningen. Precis som hård träning bryter stress ner kroppen, så kanske du ska välja lugnare träningsformer? Fortsätt gärna träna, men lägg undan prestationskraven OM du har ett hektiskt liv för övrigt. Kör t.ex. skön underhållsträning med fokus på andning och mental avkoppling, kortare pass med uppbyggande basövningar och spar energi så att du har över till allt annat också. 9 övningar med egen kroppsvikt, kanon att köra hemma, hittar du här.

6. Vardagsmotionera/träna gärna utomhus också, vilket är optimalt för att varva ner, djupandas och få dagsljus som motverkar depression. Och under julhelgerna kanske du får extra mycket tid för träning utan stress? Eller att gå lugna promenader om det är vad du behöver.  

7. ANDAS! Inte bara i samband med träning, utan så fort du känner att hjärtat börjar slå snabbare p.g.a. stress. Långt ner i lungorna som vid yoga. Som i reklamen för Alladin-choklad på TV för något år sen: 

”Hur kommer det sig att ju mer du jagar julefriden – ju längre ifrån den kommer du? För det julen egentligen går ut på är att göra så lite som möjligt, så länge som möjligt”.

8. Jämför dig inte. Varken med hur ”perfekt julfirande” andra har eller hur du själv haft tidigare år. Behåll traditionerna du mår bra av och låt resten vara. 

9. Stressa inte upp dig över att du stressar. I perioder ÄR det mycket att göra, men det är ingen fara om du vet att en lugnare tid väntar. Och med tanken på att ”det är ok att kalendern är full för om bara 4 dagar är det lov” sänker du automatiskt stressnivån i kroppen.

10. Res bort. För många kan julen även vara en jobbig tid eftersom ”alla förväntas att umgås med familj och vänner”, vilket kan öka ensamheten ännu mer. Eller tycker du helt enkelt inte om julen och stressar upp dig över att själva högtiden existerar? I båda fall kan det vara befriande att resa iväg. Kanske njuta av sol och värme i ett julfritt land? Vi väljer själva.

 

Text: Anna Lissjanis

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.