Maxa din mara – 7 sista-minuten-tips inför Stockholm Marathon

stockholm marathon träningsprogram mot maraton

Den 9e oktober är det äntligen tid för Stockholms stora löparfest, Asics Stockholm Marathon. Efter att ha blivit uppskjuten två gånger är det dags att göra sig redo för att springa de 42195 meterna runt Stockholms gator. Här är ett par saker som kan vara bra att tänka på sista veckorna inför loppet.

Stockholm Marathon är inte bara för den högsta eliten och löparna som gör upp om SM-medaljer, utan kanske i högsta grad för alla motionärer och glädjelöpare. Känslan att anta en sådan utmaning, kämpa sig igenom träningen inför för att sedan gå i mål på själva loppet är obeskrivligt.

På lördag är det dags för Stockholm MarathonOavsett tidsmål och resultat är alla vinnare som tar sig hela vägen i mål. Men som beskrivits ovan är det inte bara själva loppet som är målet, utan vägen och resan dit och alla timmar med träning och förberedelser. Här är några saker som kan vara bra att tänka på inför-, under- och efter loppet.

Maxa din mara – 7 sista-minuten-tips inför Stockholm Marathon

1. Försök inte att kompensationsträna.

Med bara mindre än två veckor till loppet går det att göra så mycket mer för uthålligheten. Själva jobbet har du gjort de senaste månaderna och lagt grunden för att kunna fullfölja hela loppet och nå dina mål. Nu är det viktigare hålla i och ge dig själv de bästa sista förberedelserna. Genomför det sista långpasset cirka två veckor innan loppet, och lägg gärna in ett par inslag i din marafart så att du får en känsla av vilket tempo du kan hålla på själv loppet.

2. Släpp även på mängden

Ju närmare loppet du kommer desto mer är det dags att släppa på mängden löpta kilometrar så att benen är så fräscha som möjligt när det är dags för start. Träna ungefär som vanligt med distanspass, fartträning och rörlighet. Lägg gärna in något tröskelpass, antingen 10km i marafart, 3x3km eller ett likande pass.

Rödbetsjuice är en rekommenderad dryck inför Stockholm Marathon och annan träning av fler skäl. Varför kan du läsa här.

3. Viktigt med tillräckligt med mat och vätska sista dagarna

Glöm inte även att fylla på med kolhydrater och vätska inför så att du inte lätt blir uttorkad under loppet. Både med vatten och även testa på sportdrycken som dyker upp under loppet så att du vet vad du kan dricka. Har du möjlighet så ha gärna med vätskeband på ett distanspass och fyll på regelbundet, simulera att det är själva loppet och vart vätskestationerna är då.

4. Fokusera på ditt eget lopp

Starten har gått och du lämnar Lidingövägen för att ge dig ut på dina 42 195 meter. Som vanligt är det många som går ut alldeles för hårt och får betala för det senare under loppet. Fokusera inte på de, utan bara på dig själv och din egen löpning och hitta ditt flyt i löpningen och tempot du vill hålla. Om du disponerar dina krafter rätt så kommer du att komma i kapp  de löpare som spurtade i början.

hälsosatsning

5. 30 km in, nu börjar loppet!

Nu har du kommit en bra bit in i loppet och snart närmar du dig den fruktade 30 km markeringen vid Slussen och Folkungagatan. Det är nu loppet börjar på riktigt, du kanske börjar dig trött och tvekar om du kommer orka hålla tempot hela vägen in. Kom ihåg att det är nu man sållar agnarna från vetet och det är viktigast att tro på sig själv. Jobba på ett mantra inför loppet och vilka tankar du ska i huvudet när du kommit så långt i loppet. Till exempel ”jag känner mig stark”, ”väggen ska inte komma åt mig”, ”jag tar ett steg i taget” eller så simpla saker som att tänka en lyckstolpe i taget och fullt fokus på löparen framför. Men du får inte glömma att ta in publikens stöd runt banan, det kommer också ge sig mycket kraft.

6. Du är i mål, glöm inte att fira din bedrift efteråt!

Du gjorde det, du är alldeles strax i mål på ditt maraton och får fira i mål med publiken och såklart med dina nära och kära! Känslan att få springa in på anrika Stockholms Stadion är riktigt mäktig. Din utmaning som du gett dig själv, oavsett om den började redan förra hösten, eller efter att maran sköts upp i våras har burit frukt. Glöm inte att vara rejält stolt över dig själv och att du faktiskt har genomfört ett helt maraton. Det är det inte alla som lyckats med.

7. Sätt nya mål

Direkt efter målgång kan det kännas tufft att tänka på nya lopp och är kanske inte heller det du ska tänka på i första hand. Ta några dagar och njut av din prestation för att sedan fungera på vad nästa steg framöver ska bli.

All lycka till på ditt Stockholm Marathon eller annat löplopp!

Text: Felix Davidsson-Berndtsson

Fler lästips för dig som ska springa Stockholm Marathon:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.