Är det bäst att springa före eller efter frukost? Varför får vissa löparmage? Kolhydraters vara eller icke vara? Och hur ska du att äta i samband med ett löplopp eller annan tuff träning?
Adidas Stockholm Marathon och andra triggande löplopp närmar sig med stormsteg, eller spring på egen hand, men vilken mat för löpare är bäst? Här ger vår löpexpert Elmina Saksi dig sina bästa tips.
Mat för löpare? Hur äter du för bästa prestation och magkänsla?
1. Du har ju en lång erfarenhet av att springa, dessutom på tävlingsnivå där kosten är extra viktig. Har ditt sätt att äta förändrats under åren? Hur?
Sedan jag för några år sedan gick över till att lägga den största delen av min träningstid till löpning istället för styrketräning har jag märkt att jag behöver mer mat för att orka. Det är mer energikrävande att springa jämfört med att styrketräna. Jag gillar att se mat som bränsle och försöker att undvika att koppla in känslor som att unna mig något. Ju mindre energi jag lägger på vad jag inte bör äta, desto mindre sugen är jag på t ex godis, chips och glass.
I takt med att samhället har fått en annan syn på lightprodukter så har även jag förändrats. Från att på 2000- talet ätit fettsnålt så är jag inte ”rädd” för fett längre. Kolhydraterna har tack och lov aldrig skrämt mig, men jag har förvisso alltid föredragit de fiberrika varianterna.
2. Springa före eller efter frukost? Vad föredrar du och varför?
Beror på, intervaller och tröskellass ALLTID efter frukost för att jag annars inte orkar ta ut mig. Övriga pass, även långpass på drygt 2 timmar, kan jag springa innan frukost om jag ätit bra dagen innan. Att springa innan frukost är något jag lärt kroppen. I början kunde jag inte ens ta en promenad innan frukost för att jag kände mig hungrig och orkeslös, men kroppen vänjer sig så länge inte intensiteten är hög. Jag brukar alltid ha med mig en bars eller sportdryck för säkerhetsskull. Anledningen till att jag föredrar att springa tidigt på morgonen är att det är tidsbesparande. Annars måste jag kanske vänta en stund efter frukost innan jag kan bege mig ut.
3. Kolhydraters vara eller icke vara har länge omdebatterat – vad tycker du? Är det viktigt att äta kolhydrater som löpare?
Kolhydrater är löparens raketbränsle. Alla löpare som vill prestera bör äta kolhydrater. Löpare som äter fett blir visserligen bättre på att använda fett som bränsle men rent fysiologiskt går det inte att springa lika snabbt om du undviker kolhydrater. Har du inga prestationsmål är du inte lika beroende av kolhydrater.
4. Många lider av så kallad ”löparmage”. Vad är det och hur rekommenderar du att man ska äta för att undvika det?
Löparmage är ett vanligt problem bland löpare och det yttrar sig i diarré, magkramper, illamående och/eller gasbildning. Det beror bl a på att matsmältningen störs så blodet går till de arbetande musklerna istället för mag- och tarmkanalen. Det är individuellt vad som påverkar men generellt bör du undvika mycket fibrer, sötningsmedel och fet mat. Se till att inte vara uttorkad då det kan förvärra problemet.
Bra mat innan ett lopp eller ett tuffare träningspass kan vara vitt ris och kokt fisk eller havregrynsgröt.
5. Vad äter du själv före och efter ett löppass eller en löptävling?
Dagen innan ett längre lopp äter jag pizza eller laxlasagne. Och godis till efterrätt. Springer jag ett marathon har jag redan börjat öka på kolhydraterna 3-4 dagar innan. Inga enorma mängder utan ofta handlar dem om en extra macka på förmiddagen och flytande kolhydrater i form av smoothie/juice.
På tävlingsdagen. Om tävlingen är på förmiddagen eller runt lunch äter jag ofta två frukostar, havregrynsgröt med bananskivor och kokta ägg. Sen dricker jag sportdryck och äter en bars eller en banan någon timme innan. Är tävlingen lite senare på dagen äter jag en lättare måltid, gärna vit fisk eller räkor till en kolhydratkälla.
Efter ett lopp/tuffare träningspass äter jag alltid något fort efteråt, även om rekommendationer är lite snällare idag än vad de var för 10 år seden då man nästan trodde att träningen inte gav något om man inte direkt stoppade i sig något. Jag äter kolhydrater efter en prestation för att minska risken för att bli sjuk. Vi är extra känsliga efter ett tungt träningspass då våra vita blodkroppar behöver kolhydrater och genom att äta t ex en frukt eller en macka förbättrar jag mina chanser till att vara frisk.
6. Har du något speciellt du alltid ”måste” äta i samband med tävling?
Jag ser till att salta maten extra mycket, framförallt när det är varmt. Det är viktigt för min mentala uppladdning att jag ser till att ha ett bra utgångsvärde i kroppen. Jag äter gärna glass till dagen innan men det är inget måste. Huvudsaken det är ett livsmedel som är energitätt.
Tack för bra råd Elmina och fortsatt lycka till med din löpning!
För med inspirerande läsning om löpning – följ Elminas löparblogg här.
Text: Anna Jonasson
Fotograf av nedersta bilden: Rasmus Kongsøre