Till dig som tycker det är svårt att hitta goda fiskrecept bjuder vi på ett enkelt, hälsosamt och gott recept på laxbiffar med fetaostkräm och ärt- och broccolimos från Fridas Kök.
Att forma filsken till laxbiffar är inte bara gott, utan även ett bra knep om du har små fiskvägrare där hemma. Eller om det är du själv. Formen påminner om biffar och går lika bra att äta i hamburgerbröd som med Fridas förslag på tillbehör – fetaostkräm, ärt- och broccolimos, samt sparris. Gott och grönt med massor av näring.
Laxbiffar
Ingredienser:
- 4 styckfrysta laxfiléer
- 2 kvistar färsk basilika
- 1 vitlöksklyfta
- salt & peppar
- 1 msk pressad citron
- 1/2 paket fetaost
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
Gör så här:
- Låt laxen tina och mixa sedan med basilika, vitlök, salt, peppar och citron.
- Smula ner fetaosten och blanda till en jämn smet.
- Forma biffar och stek i smör och olja på båda sidor.
- Servera gärna med ärt- och broccolimos (recept nedan) eller kokt potatis och fetaostkräm (recept nedan).
Ärt- och broccolimos
Ingredienser:
- 1 broccolihuvud
- 2 dl ärtor
- örtsalt & svartpeppar
- 2 msk crème fraiche
- 1 msk smör
Gör så här:
- Koka upp ärtorna och broccoli i saltat vatten.
- Låt sjuda tills broccolin är mjuk.
- Häll av vattnet och mixa tillsammans med crème fraiche, smör, örtsalt och svartpeppar.
Fetaostkräm
Ingredienser:
- 1/2 paket fetaost
- 1 dl crème fraiche
- salt & svartpeppar
Gör så här:
- Mosa fetaosten i crème fraichen med en gaffel och smaka av med salt och peppar.
- Servera allt med snabbkokt sparris.
Laxbiffar
Ingredienser
- 4 st styckfrysta laxfiléer
- 2 kvistar färsk basilika
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk pressad citron
- 1/2 paket fetaost
- 1 tsk salt och peppar
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
Instruktioner
- Låt laxen tina och mixa sedan med basilika, vitlök, salt, peppar och citron.
- Smula ner fetaosten och blanda till en jämn smet.
- Forma biffar och stek i smör och olja på båda sidor.
- Servera gärna med ärt- och broccolimos (recept ovan) eller kokt potatis och fetaostkräm (recept ovan).
Recept och bilder: Frida Martis, en tandläkarstudent i Stockholm med rötterna utanför Jönköping. Följ hennes blogg Fridas Kök för fler recept och inspiration om det hon brinner för – matlagning och bakning.