Fisk tre gånger i veckan är inget problem med den här goda varianten. Låt oss fresta med stekt lax samt en härligt krämig dijon- och vitlökssås från Victorias provkök.
Lax kan vara en av de godaste och enklaste fisksorterna att tillaga? Fullproppad med hälsofrämjande omega-3-fett, naturligt smakrik och saftig. Victorias recept ihop med en läcker sås som prick över i. Prova!
Lax med dijon- och vitlökssås
Ingredienser, 4 portioner:
- 4 portionsbitar lax (ca 700g)
- Smör och olja
- Salt
- Svartpeppar
Sås:
- 3 vitlöksklyftor
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 1 tsk vetemjöl + lite vatten (för att reda av såsen)
- 1 msk dijonsenap
- 1/2 tsk honung
- 1/2 fiskbuljongtärning
- 1 msk finhackad dill
- Salt
- Vitpeppar
Gör så här:
- Krydda laxfilébitarna med salt och svartpeppar.
- Stek laxfiléerna utan skinn i en stekpanna med smör och olja tills de fått fin färg. De får gärna vara lite rosa inuti och koka klart i såsen.
- Lägg filéerna på en tallrik.
- Hacka vitlök fint och bryn den i stekpannan med lite smör. Tillsätt sedan resterande ingredienser till såsen och låt puttra en stund.
- Lägg i laxen och låt den koka klart på svag värme. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera tillsammans med stekt sparris och potatismos eller kokt potatis.
Lax med dijon- och vitlökssås
Ingredienser
- 4 st laxfilébitar
- 2 msk smör eller olja
- 1 nypa salt och peppar
- 3 st vitlöksklyftor
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 1 tsk vetemjöl + lite vatten (för att reda av såsen)
- 1 msk dijonsenap
- 0,5 tsk honung
- 0,5 st fiskbuljongtärning
- 1 msk dill finhackad
Instruktioner
- Krydda laxfilébitarna med salt och svartpeppar.
- Stek laxfiléerna utan skinn i en stekpanna med smör och olja tills de fått fin färg. De får gärna vara lite rosa inuti och koka klart i såsen.
- Lägg filéerna på en tallrik.
- Hacka vitlök fint och bryn den i stekpannan med lite smör. Tillsätt sedan resterande ingredienser till såsen och låt puttra en stund.
- Lägg i laxen och låt den koka klart på svag värme. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera tillsammans med stekt sparris och potatismos eller kokt potatis.
Recept och bilder: Victoria Willén som bloggat på Victorias Provkök sedan år 2010. Matlagning och bakning är hennes stora intresse och i bloggen hittar du recept som ALLA kan laga. En blandning av allt från hälsosam inriktning till goda desserter, enkla luncher och lyxiga middagar.
”Allt som är gott är värt att äta i lagom mängd” är Victorias motto. ”Att lyxa till vardagen är viktigt för mig och med enkla medel kan vardagen bli en fest.” Vi på SportHälsa håller med. Victorias Provkök, fullt av läckra recept, restaurangtips m.m. hittar du här.