När du vill ha något enkelt, gott och få i dig nyttigt omega-3-fett – relax med detta recept på lax! Extra lyxig och lättlagad lax i gräddig vitvinsås med soltorkade tomater och spenat. Detta recept får du absolut inte missa.
Den passar bra till dina middagar, lunch och till dina matlådor. Eller så vill du kanske bjuda dina vänner och familj på middag och tillaga denna goda recept?
Lax i gräddig vitvinsås med soltorkade tomater och spenat
- 4 st laxfilébitar (efter antalet personer som ska äta)
- 1 citron (pressa i såsen efter smak)
- 4 schalottenlökar
- ½ kruka färsk timjan (alt. 1 msk torkad)
- 1 ask färsk bladspenat (ca 100g)
- 8 soltorkade tomater
- 2 dl vitt vin
- 1 msk kycklingfond (alt. buljong)
- 2 dl grädde
- Salt & peppar
- Pasta av valfri sort
Gör så här:
- Börja med att steka tärnade laxfiléer.
- Koka under tiden pastan men spar ca 3 minuter på koktiden.
- Stek löken för sig, blanda med lax och övriga ingredienser utom spenaten.
- Rör ner pastan och låt puttra ihop tills pastan är helt klar.
- Sist ut – i med bladspenaten och låt den bli varm.
- Smaka av med citron, salt och peppar.
- Servera med sallad och gärna god hummus.
Smaklig måltid!
Lax i gräddig vitvinsås med soltorkade tomater och spenat
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 4 st laxfilébitar
- 1 st citron
- 4 st schalottenlökar
- 1/2 kruka färsk timjan
- 1 ask/påse färsk blabyspenat
- 2 dl vitt vin
- 2 dl grädde
- 1 msk kycklingfond
- 8 st soltorkade tomater
- 1 krm salt & peppar
- 4 portioner pasta
Instruktioner
- Börja med att steka tärnade laxfiléer. Koka under tiden pastan men spar ca 3 minuter på koktiden.
- Stek löken för sig, blanda med lax och övriga ingredienser utom spenaten.
- Rör ner pastan och låt puttra ihop tills pastan är helt klar.
- Sist ut – i med bladspenaten och låt den koka ihop med övriga ingredienser.
- Smaka av med citron, salt och peppar. Servera med sallad och gärna god hummus.
Recept och foto: Anna Lissjanis
Låter smarrigt! Går rätten att frysa in?
Det kan du absolut! Så laga gärna extra mycket och frys in matlådor.