Har du tröttnat på dina återkommande fiskrecept är detta ett smakkombination du kommer att älska – toskansk, krämig laxgryta med smak av vitlök, soltorkad tomat och persilja.
Laxgryta är perfekt när du vill bjuda på en lyxigare fiskrätt som dessutom är svår att misslyckas med. Ett recept att prova redan idag?
Krämig laxgryta med vitlök
Ingredienser, 2 portioner:
- 2 laxfiléer
- 1 tsk olivolja
- 1 msk smör
- 3 vitlöksklyftor fint tärnat
- 1/2 liten gullök tärnad
- 2 msk torrt vitt vin (använd inte ett sött vitt vin)
- 75 g soltorkade tomatremsor
- 2 dl grädde
- salt och peppar efter smak
- 3 1/2 dl babyspenat
- 1/2 dl färsk riven parmesanost
- 1/2 tsk majsstärkelse majsmjöl
- 1 msk vatten
- 1 msk persilja hackad
Gör så här:
-
Värm oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Krydda laxfiléerna på båda sidor med salt och peppar och fräs i den heta pannan, köttsidan ner först, i 5 minuter på varje sida, eller tills du får fin yta. Ta av från spisen och lägg åt sidan.
-
Smält smöret i resterande juice som kvar i pannan från fisken. Tillsätt i vitlök och stek i ungefär en minut. Stek löken i smöret. Häll i vitt vin och reducera något. Tillsätt soltorkad tomat och stek i 1-2 minuter för att släppa ut sina smaker.
-
Minska värmen till låg värme, häll på grädden och låt småputtra under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
-
Tillsätt i spenatbladen och dem mjukna till i såsen och tillsätt parmesanosten. Låt såsen småputtra i ytterligare en minut tills osten smälter genom såsen.
-
För en tjockare sås majsstärkelse blandat med vatten under omrörning.
-
Lägg tillbaka laxen i stekpannan. Strö på persilja och en sked sås över varje filé.
-
Servera med pasta, ris eller ångkokta grönsaker.
Krämig laxgryta med vitlök
Portioner 2 portioner
Ingredienser
- 2 st styckfrysta laxfiléer
- 1 nypa salt och peppar
- 1 tsk olivolja
- 1 msk smör
- 3 st vitlöksklyftor
- 1/2 st gul lök
- 2 msk torrt vin
- 75 g soltorkade tomater i remsor
- 2 dl grädde
- 3,5 dl babyspenat
- 1/2 dl riven parmesanost
- 1/2 tsk majsstärkelse
- 1 msk vatten
- 1 msk hackad persilja
Instruktioner
- Värm oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Krydda laxfiléerna på båda sidor med salt och peppar och fräs i den heta pannan, köttsidan ner först, i 5 minuter på varje sida, eller tills du får fin yta. Ta av från spisen och lägg åt sidan.
- Smält smöret i resterande juice som kvar i pannan från fisken. Tillsätt i vitlök och stek i ungefär en minut. Stek löken i smöret. Häll i vitt vin och reducera något. Tillsätt soltorkad tomat och stek i 1-2 minuter för att släppa ut sina smaker.
- Minska värmen till låg värme, häll på grädden och låt småputtra under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt i spenatbladen och dem mjukna till i såsen och tillsätt parmesanosten. Låt såsen småputtra i ytterligare en minut tills osten smälter genom såsen.
- För en tjockare sås majsstärkelse blandat med vatten under omrörning.
- Lägg tillbaka laxen i stekpannan. Strö på persilja och en sked sås över varje filé.
- Servera med pasta, ris eller ångkokta grönsaker.
Recept på denna laxgryta kommer från Vinsider.se där du hittar fler läckra mattips.
Kaloriangivelsen för den här rätten verkar inte stämma? När jag räknar på den hanar den på ca 550 kcal, en väsentlig skillnad mot angivna kalorier. I övrigt bra inspiration, lagar ikväll.
Ni vet att ingenting händer när man klickar på ”skriv ut” va?
Hej Andreas! Jag ser det nu. Ska ta det vidare med vår webbsupport. Tack för att du meddelar!