Kosttillskott med antioxidanter försämrar prestationen

Kosttillskott med antioxidanter försämrar prestationen

Många idrottare tar kosttillskott av antioxidanter för att prestera bättre. Men som kosttillskott verkar antioxidanter i många fall vara direkt negativa för prestationsförmågan. Det visar en sammanställning av forskning som presenteras i det nya numret av svensk Idrottsforskning.

Idrottsforskarna Filip Larsen och Tomas Schiffer vid Karolinska Institutet har gjort en genomgång av både svenska och utländska studier som undersökt vad extra tillskott av antioxidanter i samband med träning har för effekter på idrottarens fysiska prestation. Forskarna drar därefter slutsatsen att friska individer bör undvika antioxidanter i form av tillskott, eftersom de kan störa signaleringsvägar som är viktiga för kroppens anpassning till träning.

Däremot är det inget som talar för att det skulle vara negativt för prestationen att äta frukt och grönt i samband med träning.

– Tvärtom finns det ett flertal studier som påvisar positiva effekter på̊ både återhämtning och hälsa vid ett högt intag av frukt och grönt, skriver Larsen och Schiffer i tidskriften Svensk Idrottsforskning.

De senaste två decennierna har marknadsföringen varit intensiv för olika former av antioxidanter i tillskottsform. Marknadsföringen har varit riktad mot idrottare men också mot vanliga människor. Många idrottare får också ekonomisk sponsring för att marknadsföra antioxidanttillskott, skriver författarna.

Larsen och Schiffer är överraskade att trenden att äta antioxidanter i form av piller tycks fortsätta.

– Det faktum att många idrottare fortfarande spenderar pengar på antioxidanttillskott är förbluffande eftersom de bevisligen har en negativ påverkan på kroppens anpassning till träning. Det visar också att kommunikationen mellan idrottsforskare och idrottsaktiva fungerar sämre än den kommersiella marknadsföringen av antioxidanter i tillskottsform, skriver Larsen och Schiffer.

 

Pressmeddelande från Centrum för idrottsforskning

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.