Hur får man egentligen ihop en hälsosam livsstil med vardagens övriga måsten? Kostexperten Yvonne Lundgren ger sina bästa tips.
Vi planerar mycket i våra liv. Hur vi ska få ihop vardagen med jobb, kundmöten, hämta/lämna barnen och alla deras aktiviteter på fritiden, tandläkarbesök, träning, umgås med vänner, egen tid osv. Vi stämmer av våra fullbokade kalendrar med varandra och upptäcker ofta att det sällan finns tid för något spontant. Vi har ju planerat in alla helger och ledig tid de närmsta veckorna.
Men hur många planerar in vad ni ska äta till frukost, lunch eller middag? Hur ska jag hinna planera alla måltider, tänker ni? Herregud, dygnet har ju bara 24 timmar och ni vill absolut se på ert favoritprogram kl 20 på TV:n så ställa sig i köket och förbereda morgondagens eller veckans måltider, nej det har vi inte tid med. Vi är ju så fullbokade med allt annat och har stupat i säng dödstrött på kvällen eller somnat i soffan eller barnens säng när ni nattat dem. Vem orkar då tänka på morgondagens mat ?
Träna vill vi och de flesta som tränar vill ha resultat och nå sina mål. Då är det viktigt att planera sina måltider annars kommer resultaten dröja eller t.o.m utebli. Du står still och trampar på samma ställe. Många som inte ser resultatet av sin träning fäller ofta kommentarer som ”jag tränar bara för att må bra”. Ja, jag tränar också för att må bra men jag vill ändå se resultat av alla min träning. Därför planerar jag mina måltider, då vet jag vad jag stoppar i mig och väljer mina portionsstorlekar så det inte blir för mycket eller för lite. Jag lägger tid på matlagning och ser till att välja bra råvaror.
Känslor och tankar styr dina matval. Hur många blir inte lite smått lyckliga av en bit choklad och det kommer hjärnan ihåg. Vi minns hur bra vi mådde (för stunden) när vi åt den och känslan i munnen när vi tuggar. Allt det minns vi. Därför är det så lätt att välja en chokladkaka när man känner sig lite låg, trött och kanske ledsen. Tyvärr varar inte lyckokänslan särskilt länge. Den byts ganska snabbt mot lite mer ångestkänslor och tankar som ”varför åt jag den” eller ”nu har jag misslyckats”. Släpp sådana negativa tankar. Gjort är gjort. Se framåt och se till att du inte faller dit igen. Det gör du genom att planera dina måltider, då slipper du vara hungrig eller sugen. Visst är det trevligt att gå ut och äta lunch med arbetskamraterna men det serveras oftast lite för mycket mat och inte alltid näringsmässigt bra mat på lunchserveringarna. Det finns undantag men dina kollegor kanske inte har samma hälsotänk som du har och då vill du inte gnälla eller höra ”du kan börja imorgon”, en gång till, så du följer snällt med och äter något som du kanske inte alls skulle ha valt om du fick välja. Där sprack din planering. Jaja, lika bra att ta dessert också. Jag börjar imorgon.
Så där håller många på vecka efter vecka. Börjar och börjar om varje måndag. Det behöver inte alls vara så. Det är inte särskilt svårt att få in bra vanor i sitt liv. Men det handlar om planering. Storhandla, gör matlådor för flera dagar, då vet du exakt vad och hur mycket du kommer att äta. Man kan t.o.m förbereda en nyttig frukost kvällen innan.
Många klagar på bristande motivation till att träna eller äta sunt och jag kan väl säga att motivation är inget som kommer flygande genom luften en dag. Man får helt enkelt jobba på den och jag lovar att när väl resultaten kommer då kommer även motivationen. Känslan av att orka lyfta mer på gymet, klara av att springa 5 km utan att stanna, minska några centimeter runt midjan eller vad det nu kan vara. Den känslan är mer värd än chokladkakan.
Lycka till med din planering!
/Yvonne Lundgren, kostrådgivare Kropp och Kost
Missa inte Yvonnes blogg: Hälsa utan quickfix och dieter