Kom igång med trygg träning efter graviditet

Kom igång med trygg träning efter graviditet

Morsdag närmar sig och med det vill vi belysa mammors hälsa extra mycket. Här med med hur du kommer igång med träningen efter en graviditet eller ett längre uppehåll, något som både kan vara roligt och svårt. Vad ska du tänka på?

Frida Stein, grundare av den digitala träningstjänsten MyMOWO har jobbat med träning och hälsa i över 20 år och delar här sina bästa tips på säker och effektiv träning efter graviditeten. Viktiga bitar som behövs för att bygga upp en glad, stark och stabil kropp!

Kom igång efter graviditeten och bli en starkare mamma

1. Stärk bäckenbotten

Ett vanligt besvär under och efter en graviditet och förlossning är att man har svårt att hålla tätt. Bäckenbotten har under en längre period varit extremt belastad. När trycket mot bäckenbottenmuskulaturen ökar orkar den helt enkelt inte hålla emot och det blir svårt att hålla tätt när man nyser, hostar, springer eller hoppar. Genom en medvetenhet kring bäckenbotten och träning av dessa muskler går det att träna upp och stärka bäckenbottenmuskulaturen för att förebygga och åtgärda besvär. För att träna bäckenbottenmuskulaturen behöver du knipa. En stark bäckenbottenmuskulatur gör att du får bättre kontakt med de inre magmusklerna. Rätt aktivering och kontakt med bäckenbotten kommer göra dig starkare i hela bålen och ge dig en trygg och stabil grund att bygga vidare på.

2. Andningen

Efter en graviditet är det extra viktigt att få kontroll på andningen inte minst för att hitta kontakten med de inre magmusklerna och bäckenbottenmuskulaturen. Genom att dagligen tänka på din andning och jobba med andningsövningar kommer du lära känna din kropp bättre och det blir lättare att aktivera rätt muskler. När du får in mer luft och musklerna syresätts så kommer kroppen bli starkare och rörligare.

3. Diafragman

Efter en graviditet kan det vara svårt att hitta tillbaka till den naturliga andningen, varje förändring som sker med andningen blir en vana som programmeras i hjärnan. Därför är det viktigt att hitta tillbaka till den djupa magandningen, inte bara om du varit gravid, utan de flesta behöver ta sig tid till andningsövningar. Det fungerar både avslappnande och har många hälsofördelar.

Bebisar och små barn andas enligt kroppens eget fysiologiska grundprogram för andning. Man kan se en rörelse i bröstkorgen och magen. Lungorna ska fyllas med luft genom djupa andetag. Då kopplar vi på den viktiga magandningen och använder diafragman, vår viktigaste andningsmuskel. När du kan koppla på den får du också till rätt rörelse i både mage och bröstkorg.

4. Tips på vägen:

– Sänk kraven och släpp pressen. Slappna av och låt det ta den tid som behövs.

– Prioritera din träning och skapa utrymme för den.

– Glöm inte att fylla på kroppen med energi. Det ska räcka både till dig och din bebis.

– Ha kul! Satsa på träning och rörelse som du mår bra av, då blir den av.

För Frida Stein har träning och hälsa alltid varit en naturlig del av livet.

– Jag har jobbat med träning i 20 år och alltid varit övertygad om att det är nyckeln till ett friskt liv. Men när jag bildade familj räckte inte tiden till. Det var då jag insåg att vi är många som inte hinner träna, trots att vi vet hur viktigt det är. Så föddes idén till träningstjänsten MyMOWO, säger Frida.

Nu finns också kursen Stark Mamma på träningssajten. En kurs som riktar sig till kvinnor som är redo att komma igång efter en graviditet eller ett längre uppehåll från träningen. Ett effektivt, skonsamt och inspirerande träningsprogram som steg för steg bygger upp den inre styrkan och stabiliteten för att du ska bli en starkare mamma.

Text: Frida Stein

P.S. Följ gärna SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration! D.S.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras