Kicka igång träningen och behåll din motivation – 6 tips

motivation

Tycker du det är svårt att hitta motivation och komma igång med träning? Här ger vi dig sex tips på hur du kommer in i goda träningsrutiner på ett hållbart sätt.

Övningar och träningsupplägg finns det gott om, men vad gör det om du saknar motivation? För dig som har problem att ta det där steget över tröskeln och iväg till gymmet här har vi samlat sex hållbara råd. Som en vänlig spark i baken mot något som garanterat får dig att må bra!

Kicka igång träningen – och behåll din motivation

1. Skynda långsamt! Stora förändringar är svåra att hålla på sikt motivationsmässigt och för snabb ökning av träningsdosen kan leda till skador. Tänk på att du har hela livet på dig och börja hellre på lägre nivå med längtan efter mer än tvärtom.

2. Ställ inte för höga krav på dig själv. Släpp kraven på att du måste lyfta ett visst antal kilo eller springa din löprunda på en specifik tid. Går du ut för hårt är det lätt att tröttna. Fokusera i stället på daglig rörelse (oavsett form) och att hitta träningsrutiner som funkar med allt annat i din vardag.

3. Planera in träningsdagar. Innan rutinerna går av sig själv är det smart att planera in vilka dagar du ska träna. Genom inbokade träningspass förbereder du dig mentalt och du vet när du ska träna och när du får vilodagar till andra aktiviteter.

4. Testa på något nytt.
Känns det motigt och oinspirerande att utföra samma pass som tidigare? Testa på ett nytt gruppträningspass eller upplägg för att få ny träningsglöd. Har ditt gymkort gått ut är det ett ypperligt tillfälle att spana in ett nytt gym om du vill ha ny motivation.

5. Sätt upp ett konkret mål.
 Detta är inget måste om du hittar något annat som lockar till rörelse, t.ex. att träna ihop med en vän eller en kul gruppträningsform, men att ha ett konkret mål enligt SMART-strategin är bra för dig som gillar struktur. Genom ett mål upprätthåller du din motivation samtidigt som du tydligt kan mäta dina framsteg.

6. Just do it! Även om det känns segt att komma igång – gör det bara tills vanan sitter.  Tänk inte att det är jobbigt, plocka i stället fram powerkänslan du får av träningen.

Hoppas våra råd ger dig den extra kicken motivation du behöver. Lycka till med din träning!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras