Kom igång och behåll din motivation – 6 tips

motivation

Tycker du det är svårt att komma igång med träningen efter ett uppehåll och sen – att behålla din motivation på sikt? Här ger vi dig sex tips på hur du kommer in i goda träningsrutiner på ett hållbart sätt.

Övningar och träningsupplägg finns det gott om, men vad gör det om du saknar motivation? För dig som har problem att ta det där steget över tröskeln och iväg till gymmet här har vi samlat sex hållbara råd. Som en vänlig spark i baken mot något som garanterat får dig att må bra!

Kom igång med träningen och behåll din motivation

1. Allt ÄR bättre än inget! Tänk att ”du har hela livet på dig” och börja hellre på en rimlig nivå, exempelvis med ”2 träningspass i veckan”, så du längtar efter mer än att det blir för svårt att hinna eller orka. Stora förändringar är ofta svåra att hålla på sikt motivationsmässigt och för snabb ökning av träningsdosen kan leda till skador.

2. Ställ inte för höga krav på dig själv. Släpp att du ”måste lyfta ett visst antal kilo eller springa din löprunda på en specifik tid”. Fokusera i stället på daglig rörelse (oavsett form) och att hitta träningsrutiner som funkar med allt annat i din vardag.

3. Planera in träningsdagar. Innan rutinerna går av sig själv är det smart att planera in vilka dagar du ska träna. Genom inbokade träningspass i kalendern förbereder du dig mentalt och du vet när du ska träna och när du får vilodagar till andra aktiviteter.

4. Testa på något nytt.
Känns det motigt och oinspirerande att utföra samma pass som tidigare? Testa på ett nytt gruppträningspass, haka på en kompis eller ta hjälp av en coach för ett upplägg som ger dig ny träningsglöd. Har ditt gymkort gått ut är det ett ypperligt tillfälle att spana in ett nytt gym om du vill ha ny motivation.

5. Sätt upp ett konkret mål.
 Detta är inget måste om du hittar något annat som lockar till rörelse, men att ha ett konkret mål enligt SMART-strategin är bra för dig som har höga ambitioner med träningen och gillar struktur. Genom ett mål upprätthåller du din motivation samtidigt som du tydligt kan mäta dina framsteg.

6. Just do it! Även om det känns segt att komma igång – gör det bara tills vanan sitter.  Tänk inte att det är jobbigt, plocka i stället fram minnen av powerkänslan träningen ger dig.

Hoppas våra knep ger dig den extra kicken motivation du behöver. Lycka till med din träning!

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.