Katrin Zytomierska: Så gick jag ner 35 kilo

Katrin Zytomierska: Så gick jag ner 35 kilo

Hon gick ner 35 kilo efter graviditeten genom lchf. Sedan dess har hon skrivit flera lchf-böcker och startat LCHFklubben. Medan andra tvivlar på om en fettrik kost med lite kolhydrater passar dem som ligger i hårdträning, är Katrin Zytomierska övertygad om att lchf passar alla.

Katrin Zytomierska

Ålder: 37

Familj: 
Bingo, Ringo, Rambo, Nova

Yrke: Egenföretagare

Aktuell: Produktlinje

Motto: Njuta av livet och inte bry sig om andras åsikter

Blogg:
Katrinz.se

Det var efter att Katrin Zytomierska hade fött sin son Ringo som hon började med lchf. En kost baserad på lite kolhydrater och mycket fett. Anledningen var att vågen visade 89 kilo till Katrins 160 centimeter. Att börja med just lchf för att gå ner i vikt var dock ingen självklarhet.

– Det var slumpen som gjorde att jag valde lchf. Jag anlitade en personlig tränare för att komma i form som rekommenderade lchf. Eftersom jag gillar att testa nya saker satte jag igång – och blev frälst.

”Svårt att äta med måtta”
Från att ha ätit enligt GI-metoden bestod tallrikarna i stället av det hon tidigare inte fått äta, bland annat feta ostar och såser med smör och grädde.

– Jag har väldigt lätt för att gå upp i vikt och har svårt att äta med måtta. När jag började med lchf fick jag äta stora portioner med fet mat som var både god och mättande. Folk runtomkring trodde inte det var sant – att jag gick ner i vikt genom att äta så mycket fett.

sites/default/files/Katrin framsida.jpg

Minus 35 kilo
När Katrin satte igång med lchf var hon strikt. Råvarorna fick innehålla högst fem gram kolhydrater per 100 gram och det dagliga intaget av kolhydrater landade på max 20 gram. Resultatet? Minus 35 kilo på 20 veckor.

– Jag åt ingen frukt och inte ens röd paprika och majs. Många undrade hur jag kunde vara utan frukt, men jag har aldrig varit någon fruktmänniska. Dessutom är det mycket mer C-vitamin i exempelvis broccoli. Grönsaker älskar jag, och jag älskar att få dränka min broccoli i ost och grädde.

Författare till succéboken
Intresset för Katrins viktminskning blev enorm via hennes blogg. Läsarna var nyfikna på hur hon gick tillväga och ville veta mer. Kort därpå blev hon kontaktad av ett bokförlag som ansåg att hon borde skriva en bok. Resultatet blev ”Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt” som nu har sålts i 60 000 exemplar. Därefter bestämde sig Katrin att satsa helhjärtat på lchf. Hon startade LCHFklubben som i dag har två butiker i Stockholm, en onlinebutik och tusentals medlemmar i klubben.

– Det behövdes ett forum för alla som ville gå ner i vikt genom lchf. Eftersom många inte orkar baka lchf valde jag att börja sälja egna lchf-produkter – fria från socker, gluten och tillsatser. Eftersom de inte innehåller tillsatt fett passar de även dem som vill äta enligt GI, paleo, stenålderskost eller helt enkelt bara hälsosamt. I dagsläget har vi 15 egna produkter som även säljs på ICA, Hemköp, Citygross och Mathem, och framöver kommer vi att satsa på att utveckla vårt eget sortiment ännu mer.

sites/default/files/katrin webb.jpg

”Nöjd med min vikt”
Till skillnad från många andra dieter som pågår under en kortare period har lchf blivit en livsstil för Katrin, även om hon inte äter lika strikt som tidigare.

– Nu är jag nöjd med min vikt och äter lchf för att det inte finns något godare. Dessutom mår min mage bättre än någonsin. Förutom att jag äter lite mer kolhydrater i dag har jag skurit ner på rött kött, både ur miljö- och hälsosynpunkt. Äter jag kött handlar jag alltid ekologiskt. Däremot skulle jag aldrig laga en måltid utan grädde, smör och ost!

”Det skulle provocera”
Något som fortfarande går helt bort är socker och vetemjöl. Blir Katrin bjuden på fikabröd som inte är lchf tackar hon nej utan problem.

– Det är ingen som säger något när jag tackar nej, skulle någon göra det hade jag blivit provocerad. Man ska inte tjata på någon att trycka i sig gift. Många har inställningen att ”en liten bulle inte gör någon skillnad”. Men sedan är det Fettisdagen, kanelbullens dag, farmors småkakor och fredagsfika… Äter man varje gång det bjuds är det inte konstigt att man går upp i vikt och ser ut som man gör.

sites/default/files/katrin 3 webb.jpg

Lchf och hårdträning
Medan många är kritiska till att det går att hårdträna när man äter lchf, är Katrin övertygad om att det går att kombinera lchf och tuffa träningspass.

– De flesta får för sig en massa saker, vilket beror på vad man är matad med och hur man är uppfostrad. Jag har exempelvis alltid tänkt att man inte kan springa på tom mage, men det går hur bra som helst. Nu löptränar jag tre gånger i veckan och dagarna jag springer efter en svart kopp kaffe och en grön smoothie går det som allra bäst.

”Lchf passar alla”
Att Katrin anser att lchf passar alla råder det inga tvivel om. Däremot poängterar hon vikten av att anpassa kolhydratnivån.

– Vill man gå ner 10-20 kilo är det strikt lchf som gäller. Uteslut kolhydrater helt och hållet. När man har nått sin målvikt kan man börja med lite mer kolhydratrika livsmedel såsom vattenmelon, palsternacka och sötpotatis. Jag tycker inte att någon människa ska äta kolhydrater såsom bovete, bulgur och majsmjöl. Problemet är nog bara att folk inte är tillräckligt pålästa, men alla borde ge lchf en ärlig chans.

 

Foto: David Thunander
Hår och makeup: Jannica Dackèus
Text: Hanna Larsson

Kläder från Under Armour
Skor från Skechers

2 Comments
  1. Tyvärr passar inte LCHF för alla, detta då LCHF förespråkar att man äter grädde och ost och smör. Jag älskar ost men har varit tvungen att dra ner på det drastiskt. Jag gick för att ta blodprov då jag misstänkte att jag kanske hade diabetes. Proverna visade inte bara diabetesvärden utan också förhöjda blodfetter. Det är just smör, ost och grädde som är boven i dramat när det gäller kolesterolet. Jag har inte ätit rött kött på flera år så det har underlättat för mig då rött kött inte heller är bra för blodfetterna. Jag äter ytterst lite ost nu och har gått över till havreprodukter istället, som havregrädde, havrefraich och havreyoghurt. samt olivolja och rapsolja som mest. Jag tänker även på antal sockerarter. Skall tillägga att jag gått kurs med dietist. Mina sockervärden och blodfetter har minskat, så det va rätt sätt för mig. Har man risk för förhöjda blodfetter så är animaliska fetter inte bra, mina blodprovsresultat visar detta klart och tydligt. Men det här är ett problem som oftast visar sig lite högre upp i åldern, och många vet inte att dom har förhöjda blodfettvärden innan dom drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Men vi är olika och en del har turen att få äta gott med ost, grädde och smör , utan att för den sakens skull drabbas. Jag har insett att man helt enkelt får rätta sig efter hur ens egen kropp reagerar och välja att antingen äta mediciner för problemen, eller välja mat som det passar ens kropp/ Vänligen från Nina

Leave a Reply

Your email address will not be published.