Inför en fullsatt Oscarsteatern skadade Karl Dyall ryggen så svårt att han hamnade i rullstol. Många läkare menade att karriären var över – ingen mer dans och ingen mer fysisk aktivitet. Vändningen kom när han introducerades för en träningsform han tidigare aldrig testat. ”Jag är snart 50 och är starkare nu än när jag var 25”, säger Karl Dyall.
För den framgångsrika musikalartisten Karl Dyall har dansen alltid funnits nära till hands. Han växte upp i England och Västindien där dansen var en naturlig del av vardagen. Likaså fann han ett starkt intresse för basket och löpning i tidig ålder. Vad han inte visste då var hur mycket idrotten skulle komma att betyda när han i tioårsåldern flyttade till Sverige.
– Idrotten blev otroligt viktig för att komma in i samhället och lära sig svenska. Jag gick i en riktig idrottsklass där alla utövade någon sport. På den tiden var dans lite töntigt, men i och med att jag även utövade andra sporter blev jag accepterad. Sedan kom street dance vågen till Sverige och då blev det mer legitimt att hålla på med dans.
Karl blev en företrädare inom dansen i Sverige. Han vann SM i street dance 1984 och var med och grundade dansgruppen Bounce. Sedan dess har han medverkat i flertalet musikaler och filmer, representerat Sverige i VM i taekwondo, komponerat filmmusik och tilldelats Guldmask för bästa manliga huvudroll i Fame. Men vägen till all framgång har inte varit en dans på rosor.
Karl Dyall under föreställningen Sammy with love
Ett liv i rullstol
Första diskbråcket kom 1998, därefter väntade en tuff period med flertalet skador och depression. Karl tog sig tillbaka och 2008 stod han återigen på scenen inför en fullsatt Oscarsteatern i Stockholm. Denna gång under föreställningen Singin’ in the rain. Då förändrades livet på nytt. Han skadade ryggen så allvarligt att han hamnade i rullstol. Vänsterbenet slutade att fungera och många läkare menade att artisteriet var över. Han förlorade inte bara dansen utan även sig själv och sin identitet.
– Det är svårt att prata om de mörkaste stunderna men i dag har jag kommit så långt att jag nästan glömt hur illa det var. Då var jag ganska ynklig och tyckte synd om mig själv. Jag hade ofantligt ont och musklerna började förtvina. Men det tuffaste var att jag inte längre visste vem jag var. Jag blev knäckt av att inte få dansa och träna. Jag hade alltid identifierat mig med att vara fysiskt stark. I stället fick jag lära mig att lyckan inte sitter i att kunna göra en trippel salkow.
”Jag är snart 50 och är starkare nu än när jag var 25”
Vägen tillbaka
Att börja träna efter skadan var långt ifrån en självklarhet. Läkarnas råd gick skilda vägar men tack vare stöttning från omgivning och tidigare erfarenhet från skadorna bestämde han sig för att börja.
– Min vän Kenta Hammarström har en brasiliansk jujutsuklubb där den mesta träningen sker på marken. Det passade mig eftersom jag inte kunde gå till en början. Sedan introducerade han mig för crossfit. Jag hade ingen aning om vad det var och förstod inte filosofin bakom träningen. Men jag blev väldigt nyfiken, testade och gillade variationen.
Ny inställning till träning
Crossfit är en träningsform som kombinerar gymnastik, konditionsidrott, tyngd- och styrkelyft. Passen baseras på ständigt varierade funktionella rörelser utförda under hög intensitet. Träningen utgår ifrån att behärska våra grundläggande och naturliga rörelser såsom att sitta ned, stå upp, springa, lyfta, klättra, hoppa, kasta, släpa och knuffa. Genom att träna dessa rörelser förbereds kroppen att klara av vardagens utmaningar. Syftet är att öka uthålligheten, bli starkare, rörligare och förbättra balans, koordination och precision. För Karl blev crossfit ett sätt att komma tillbaka.
– Smärtan började försvinna och funktionen började komma tillbaka. Den nyvunna kunskapen blev en vändning. Jag fick en ny inställning till träning och fick börja om på nytt. Från att ha tränat för prestation fick jag i stället träna för funktion. Tidigare var jag väldigt hård mot min kropp, i dag är jag mycket snällare.
”Från att ha tränat för prestation fick jag i stället träna för funktion”
Starkare i dag
Det har nu gått åtta år efter skadan i Singin’ in the rain och mycket har hänt sedan dess. Han står återigen på scenen och dansar, driver gymmet Crossfit Solid i Stockholm och arrangerar både föreläsningar och träningsresor. Förra året tävlade han dessutom i världsmästerskapen Crossfit Games där han knep bronsmedaljen.
– Medaljen symboliserar allt jag har gått igenom. Att jag i dag är lyckligare än någonsin. Inte för att jag tränar crossfit, utan för att jag har fått tillbaka funktionen. Jag är snart 50 och är starkare nu än när jag var 25. Visst finns det saker jag inte kommer kunna göra, men det beror på mina skador. I det stora hela är jag starkare i dag. Nu kan jag vara en pappa för mina barn, den största delen av deras liv har jag varit sjuk. Min hustru har fått kämpat mycket när jag inte funnits till hands. I dag kan vi hjälpas åt. Det är den största vinsten.
Karl Dyall kom trea i världsmästerskapet CrossFit Games 2014
En fitnessrevolution
Med sin egen resa vill Karl inspirera andra. Tidigare i år lanserades boken ”Fitnessrevolution”, författad tillsammans med Robert Stasinski.
– Fitness handlar inte bara om styrka och kondition eller om ett sex-pack. Det handlar om att vara förberedd för livets utmaningar och för att fungera i vardagen. Det uppnås genom att träna varierat. Du behöver vara stark och uthållig, men du behöver även färdigheter såsom koordination, explosivitet, precision och flexibilitet. Likaså är det viktigt med kost, sömn och återhämtning. Inget är isolerat, allt hänger ihop.
”Det är aldrig kört”
I boken finns ett sexveckorsprogram med funktionell högintensiv träning för hela kroppen. Passen varierar övningar, intensitet och rörelser för att utveckla kroppens fulla potential. Allt som behövs är enkel utrustning och en yta att träna på.
– Många är rädda för att börja träna. Jag vill avdramatisera träning. Oavsett var du befinner dig i livet går det att hitta vägar som passar just dig. När man blir äldre förändras både förutsättningarna och kroppen. Det får man ta hänsyn till men det är aldrig kört. På Crossfit Solid har vi seniorpass och de är nästan vildast av alla! Det gäller att vara nyfiken och anpassa träningen efter sig själv.
”I dag är lyckligare än någonsin. Inte för att jag tränar crossfit, utan för att jag har fått tillbaka funktionen”
Gör det enkelt
Karl betonar även vikten av att inte göra träningen komplicerad. Du behöver inga specifika prylar eller träningsplagg för att börja träna.
– Man kan träna ute i parken tillsammans med barnen eller köra hemma i vardagsrummet. Ingenting är omöjligt. Sedan glömmer många bort träningens alla effekter, att den inte bara gör oss fysiskt stark, utan även ökar vår livskvalité. Tack vare träning orkar vi med vardagen, vi blir gladare, får energi till att vara med barnen och håller oss friska. När jag började träna med andra fick det ett socialt värde. Innan hade jag bara isolerat mig själv.
”Ibland får man bita ihop”
Att komma tillbaka har varit långt ifrån en smärtfri väg och precis som alla andra känner även Karl att träningsmotivationen tryter ibland.
– Visst är träningen tung ibland, det kan inte gå bra jämt. Skulle jag förvänta mig det skulle jag nog inte vara så lycklig. Ibland får man göra uppoffringar och bita ihop. Är man skadad och inte kan utföra en viss övning kan man alltid köra en annan. Känns det tungt brukar jag tänka på vad träningen har gett mig och vad den kan leda till. Då brukar det bli lättare.
Karl Dyall arrangerar även träningsresor (trainingdays.nu), bilden är från senaste resan i Goa, Indien.
”Allt kan hända”
Framöver väntar fler dansföreställningar, föreläsningar och träningsresor. Om vi kommer att få se honom i Crossfit Games återstår dock att se.
– Många förespråkar att man ska sätta ett konkret mål. Jag fungerar inte riktigt så, däremot vet jag att jag måste satsa och träna 1-2 gånger om dagen för att ha möjlighet att ta mig till VM. Vi får se, allt kan hända och jag tänker ha skitkul på vägen dit!
”Livet är som en cha cha”
Perioden efter skadorna har inte bara fått Karl att förändra sin inställning till träning. Han har även förändrats som person, blivit mer ödmjuk och lärt sig uppskatta varje stund på ett nytt sätt.
– I dag är jag mer medveten om vad som händer. ”Ichi go Ichi e” är ett japanskt uttryck. Det betyder att man ska ta tillvara på varje möte som om det är den första och den sista gången man ses. Det tycker jag är bra, det finns inga oviktiga stunder. Livet är inte en linjär framgång, men när det går bakåt kan man omfamna det också till en viss mån. Jag dras fortfarande med en del skador men jag har lärt mig att hantera dem. Man måste gilla förändringar, allt går inte alltid enligt plan. Livet är lite som en cha cha, ibland är det ett steg bak, ibland ett steg fram.
Läs mer i ”Fitnessrevolution, träning för hela kroppen”, författad av Robert Stasinski & Karl Dyall, Norstedts förlag
Foto: David Thunander, Ulla Andesong, Mikael Svärdh
Text: Hanna Larsson