Hälso- och träningsboomen ökar. Kostmedvetenheten ökar. Men det gör också vårt drickande. Det ses som fint att avnjuta ett glas vin i goda vänners lag, men det kan vara svårt att stanna vid bara det glaset.
Så hur är det. Kan man dricka alkohol men ändå vara en framgångsrik idrottare. Kan man kompensera alkohol med träning?
Det var frågan som ställdes på Systembolagets seminarium om alkohol, träning och idrott.
Svaret är att det beror på vad det är du tränar. Skaderisken är högre för kombinationsidrotter som handboll och innebandy – sporter som kräver både styrka och precision. Alkoholens effekter är försämrad reaktion och precision, en effekt som stannar kvar ett tag även efter alkoholen har gått ur blodet.
Läs mer: ”Trendigt att dricka mindre alkohol”
Få bort sprit från arenorna
Systembolaget ansvarar för att för ansvarsfull försäljning och för informationsspridning. Deras chefsjurist och företagsledare Malin Sandquist tog till orda först:
– Vi märker en mer tillåtande attityd till vardagsdrickande. Många förknippar oss med glädje och fest, men vi har också ett samhällsansvar. Alkoholen gör stor skada i samhället, inte bara för den som dricker, utan också för personer runt omkring, säger hon.
Systembolaget gör aldrig någonsin reklam för sina produkter, de har ingen merförsäljning och har kontroll över vilka som handlar.
– Alkoholproblemen finns inte bara för idrottarna. Det finns stora problem i supporterkulturen. Det säljs ju en del på arenorna där ute.
Extremt dåligt för samhällsekonomin
Bo Söderpalm är överläkare på Sahlgrenska akademin i Göteborg. Han forskar och föreläser till 30 procent och forskar och undervisar till 70 procent. Han har därmed benen både i teori och praktik.
– Alkoholen är en av våra äldsta droger. Vi har hittat lämningar från 700 år f.Kr – vi har sysslat med dryckenskap sedan urminnes tider. I Sverige har vi cirka 2 500 alkoholrelaterade dödsfall per år, något som kostar samhället mellan 30 och 100 miljarder per år beroende på hur man räknar. Vidare begås 80 procent av våldsbrotten av alkoholpåverkade personer – är de dessutom psykossjuka blir effekten livsfarlig. Sedan kan offren bli mer kaxiga och dumma om de också druckit sig fulla, säger han.
Bo Söderpalm har sett effekterna av den riktigt svåra alkoholismen. Det finns personer i hans kliniska studier som kan dricka två 75:or per dag och kommer in och blåser 7 promille. Kroppen tar givetvis enormt mycket stryk av detta tilltag.
– En sak jag inte tror folk tänker på är att nerbrytningshastigheten för alkoholen är lika fix oberoende av hur mycket man druckit, och vem som druckit. Kräkningar hjälper inte för att ta bort effekten om den redan har gått in i blodet. Inte heller alla försök till quick fix som duschar och motion, säger han.
Läs mer: Så påverkar alkohol din träning
Går att vända negativa trenderna
De centralnervösa effekterna av alkoholen är många. Några av de som är positiva för stunden är eufori, välbehag, ångestdämpning och ett ökat självförtroende. Vänder man på myntet hittar man omdömeslöshet, aggressivitet, sluddrande tal och ett sänkt intellekt. De semiakuta effekterna är avkylning, minskad testosteronhalt och kortisolutsöndring. Några av de alkoholrelaterade komplikationerna är tiaminbrist, högt blodtryck, störningar i leverfunktion. Och så vidare. Ska man dricka – gör det med måtta.
– Det positiva är att alkoholister som vill göra en livsomvändning kan dra ner komplikationerna ganska mycket, säger Bo Söderpalm och visar ett för alkoholisterna hoppingivande diagram.
Skaderisken största risken
Men nu var det alkohol i kombinationen med idrott vi skulle prata om. Mikael Mattsson är lektor på GIH – Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Om man dricker lite, kan det vara dåligt för prestationen? Lyckligtvis har rapporten ”Alkohol och idrott” kommit ut bara ett par dagar innan seminariet.
– Skaderisken är den största risken med att dricka alkohol innan tävling och träning. Statistikmässigt särskilt som kvinna. Allt som kräver styrka, explosivitet och sprint blir nersatt, även vid en lågdos alkohol med en 5 procent sämre sprinttid. Vid en medeldos märker vi ingen negativ utveckling i styrka men i snitt 4 procent sämre på cykeltester med sämre hjärtkontraktion och även försämringar i den neuromotoriska förmågan. Men klart och tydligt är att just skaderisken ökar markant även vid måttliga doser. Med lågdos menar han 0,2 promille, och med medeldos 0,5 promille.
Viktigt är även dagen efter-effekterna. Även om alkoholen helt gått ur kroppen är reaktionsförmågan sämre, vi är mer uttorkade, har sänkt immunförsvar och sämre sömn. Allt det bidrar till den omnämnda skaderisken. Som om det inte vore nog är muskelstyrkan något sänkt. Och – som sagt – ju mer komplex övning desto större förändringar.
Sämre uppbyggshormoner
I ett längre perspektiv påverkar alkoholen träningssvaret, men om man slutar dricka alkohol kommer den neuromotoriska förmågan tillbaka. Den som håller igång träningen har mycket att vinna, trots att det bästa givetvis är att låta bli. Alkoholen sänker nivåerna av uppbyggande hormoner och försämrar därför förutsättningarna för muskeluppbyggnad. De snabba muskelfibrerna påverkas allra mest. Dricker man alkohol flera dagar i rad ger detta tilltag ytterligare försämring. Men det finns botemedel.
– Det verkar som att träningen motverkar alkoholens effekter positivt. En studie som kom ut för ett par veckor sedan (Perreault et al 2016) visar till och med att alkoholens skador minskar lite om man tränar mycket, avslutar Mikael Mattsson.
Som rolig kuriosa nämner han att tidernas första svenska dopingfall är Hans-Gunnar Liljenwall, modern femkamp i OS i Mexico sity 1968. Han fick lagbrons och blev senare diskad eftersom hans alkoholhalt var för hög: 0,81 promille. I idrotter som dressyr och skytte gynnas man nämligen av små halter alkohol, för ökat precision och koncentration.
Läs mer: ”Så mycket kalorier innehåller alkohol”
Text och foto: Julia Kimell