Svårt att slappna av, öm i kroppen eller bara väldigt vårtrött? Då kan en spikmatta vara lösningen för dig. Här berättar vi om fördelarna med regelbunden användning av en spikmatta och testar Shaktimattan.
Shaktimattan stammar från såväl uråldrig tradition som gedigen kunskap om kroppen och dess förmåga att läka sig själv med hjälp av akupressur. Själva namnet “Shakti” är sanskrit och syftar bland annat till kvinnlig kraft och medkänsla.
Uråldrig tradition i modern tappning
Det var under 2008 som Shaktimattan blev en viral succé. Bakom idé och design står Om Mokshananda, utbildad cirkusartist och massageterapeut med mångårig erfarenhet inom meditation och healing. Med Shaktimattan har Om Mokshananda skapat en uppdaterad version av det tusenåriga, indiska verktyget som blivit en ögonöppnare både i och utanför Sverige.
Enligt den österländska filosofin är trötthet och sömnproblem ett tecken på att vi glömt hur man slappnar av, vilket säger en del om den moderna människans förhållande till stress och återhämtning.
Så här fungerar Shaktimattan
När du lägger dig på en spikmatta uppstår ett tryck från mellan 4000 och 8000 piggar, som kan verka muskelavslappnande, frigöra endorfiner och främja blodcirkulationen. Andra positiva effekter du kan uppleva vid regelbunden användning av Shaktimattan är förbättrad återhämtning efter träning och lindring vid exempelvis spänningshuvudvärk. Faktorer som tillsammans skapar en känsla av välmående och ett inre lugn – kort sagt balans.
Att ligga på Shaktimattan ger en lite pirrig känsla samtidigt som en behaglig värme sprider sig i kroppen. Effekten varierar beroende på hur väl du svarar på behandlingen och det antal piggar mattan har. Av den anledningen finns Shaktimattan i flera utföranden; Original, Light, Black och Advanced, som SportHälsa testat. Det är alltså piggarna som gör jobbet! Du väljer helt enkelt den modell som bäst motsvarar dina behov.
SportHälsa testar Shaktimattan
Så här gick testet till
Vi har testat Shaktimattan Advanced, som med sina 4500 piggar verkligen går på djupet. Mattan har testats av två personer, dagligen under två veckors tid. Vi har testat rygg, nacke och skuldror samt fötter.
Under testerna har vi även tagit hänsyn till aspekter som sömnbrist, stress, eventuella spänningar och låg energinivå, till exempel under eftermiddagarna, för att undersöka om vi märker av någon förbättring.
De allra första mötena med mattan har varat mellan 5 och 15 minuter, delvis på grund av det känns ganska ovant och sticker lite i huden, vilket gör det lite svårare att slappna av, dock inte på ett smärtsamt sätt vilket man lätt skulle kunna tro. Några dagar in i testet lade vi oss på mattan med en tunn t-shirt och kunde då dubblera tiden. Vi har därefter kunnat förlänga tidsintervallerna på mattan, både med och utan t-shirt.
Rygg
Även om du inte har uttalade ryggproblem kan det gömma sig lite knutar och spänningar i muskler och bindväv, särskilt om du tränar regelbundet. Att behandla ryggen med en Shaktimatta kan då fungera både i ett förebyggande och helande syfte.
Genom att placera mattan på ett mjukt underlag, formar sig mattan efter din kropp på ett behagligt sätt från svanken och uppåt. Vi har legat på mattan i allt mellan 15-30 minuter eller mer och faktiskt även somnat vid några tillfällen.
Det är som att alla måsten bleknar i styrka och försvinner bort. Efter behandlingarna har vi känt oss varma och mjuka i kroppen, men framförallt väldigt avslappnade.
Nacke och skuldror
Det räcker egentligen med en stillasittande dag framför datorn för att nacke och skuldror ska säga ifrån. Även stress kan förstås resultera i spänningar som sprider sig vidare och genererar i huvudvärk.
Genom att placera en kudde eller ihoprullad handduk under shaktimattan skapar du tryck under axlar och nacke, hela vägen upp till hårfästet, om du tycker det är behagligt. Vi har vid samtliga testtillfällen placerat mattan ganska högt upp under huvudet eftersom vi dels är lite stela, men också har problem att slappna av. Under de längre intervallerna har vi känt att blodcirkulationen snabbt kommer igång, vilket gör det lättare att slappna av i hela kroppen från tårna till hjässan. Efter behandlingen har vi känt oss mindre stela och pånyttfödda.
Fötter
Du som någon gång testat zonterapi eller bara njutit av en fotmassage vet kanske redan att dina fötter består av en mängd triggerpunkter. Genom att ställa dig på din Shaktimatta kommer du åt alla dessa punkter och kan samtidigt njuta av en djup akupressureffekt.
Vi testade stående akupressur i samband med digitala möten, under 5 till 10 minuter. Detta eftersom det kan vara svårt att hålla koncentrationen igång när man spenderar flera timmar framför datorskärmen. Till att börja med stack det till ordentligt under fötterna, men ganska snabbt infann sig en behaglig känsla.
Vi testade även att lägga mattan under skrivbordet och försiktigt lägga fötterna på. Efter behandlingen kändes det verkligen att blodcirkulationen kom igång och fortsatte jobba. Det var också väldigt skönt att stå upp en stund och ge kroppen stimulans.
Så här tycker SportHälsa
Vi tycker att Shaktimattans fördelar och breda användningsområde överväger det lilla obehag som eventuellt uppstår precis i början. Vi upplever att det gick snabbt att vänja sig vid något som initialt kändes lite ovant, särskilt om man aldrig testat något liknande.
Du som uppskattar massage och akupunktur kommer snabbt bli kompis med mattan, varför inte i kombination med lite mindfulness? Bäst effekt uppnådde vi under behandlingarna av nacke, axlar och fötter eftersom det verkligen gav oss avslappning och lindring i kombination med ökad blodcirkulation.
Vill du också testa Shaktimattan? Hitta rätt modell för dig och läs mer om Shaktimattan här!
Text: Jennie Nysted