Till dig som vill ha tips till kommande middagar och matlådor bjuder kostvetaren Camilla Roa Cortés här på 5 enkla, goda och näringsberäknade recept.
Tycker du det är svårt att hitta idéer till veckans middagar? Vårt mål är att hjälpa dig med inspiration i form av en veckomatsedel med näringsberäknade recept. Plocka de du gillar eller laga samtliga. Om du missat våra tidigare matsedlar hittar du veckomatsedel nr 1 här, veckomatsedel nr 2 här och veckomatsedel nr 3 här.
Veckomatsedel: 5 näringsberäknade recept – nr 4
Måndag: Club Sandwich
Näringsvärde: 440 kcal, 39 g kolhydrater, 33 g protein, 17 g fett
Ingredienser, 4 portioner:
- 4 kycklingfiléer
- 1 msk olivolja
- 1 paket kalkonbacon
- 2 stora fina tomater
- 2,5 dl lätt créme fraiche
- 5 st soltorkade tomater
- 8 skivor bröd av valfri sort
- Sallad
Gör så här:
- Stek baconen i en varm panna. Lägg sedan på ett hushållspapper.
- Mixa crème fraichen med de soltorkade tomaterna.
- Dela filéerna på mitten och stek i olivoljan någon minut på varje sida så att de blir genomstekta.
- Skiva upp tomaterna och skölj salladsbladen.
- Rosta bröden och bred sedan på crème fraiche-blandningen på de 8 brödskivorna.
- Lägg på kyckling, bacon, sallad och tomat på brödet.
- Njut!
Tisdag: Spenatsoppa med ägg
Näringsvärde: 210 kcal, 8 g kolhydrater, 14 g protein, 14 g fett
Ingredienser, 4 portioner:
- 500 g fryst bladspenat
- ½ purjolök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 12 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 krm peppar
- 1 krm riven muskot
- ev. 1 tsk salt
- 4 ägg
Gör så här:
- Tina spenaten.
- Koka äggen.
- Hacka löken och fräs sedan spenat och lök i smör några minuter.
- Pudra över vetemjöl och häll på vatten och grädde.
- Smula i buljongtärningarna och låt soppan koka ca 12 minuter under lock.
- Smaka av med salt, peppar och muskot.
- Skala och skär äggen i halvor och lägg i soppan
- Servera!
Onsdag: Mättande och god omelett
Näringsvärde: 390 kcal, 8 g kolhydrater, 24 g protein, 28 g fett
Ingredienser, 2 portioner:
- ½ purjolök
- 6 soltorkade tomater
- 100 g champinjoner
- ½ msk olivolja
- 4 ägg
- 1 tsk salt
- 1 tsk peppar
- 1 dl riven ost (ex. präst) alt. 0,5 dl parmesanost
- Ruccola
Gör så här:
- Stek lök, tomater och champinjoner i oljan.
- Vispa äggen lätt, salta och peppra.
- Häll äggvispet över fräset.
- Sänk temperaturen, lägg på osten och låt steka i cirka 10 min.
- Toppa med ruccola.
Torsdag: Köttfärssås med pasta
Näringsvärde: 500 kcal, 52 g kolhydrater, 33 g, 16 g fett
Ingredienser, 4 portioner:
- 500 g nötfärs
- 1 stor gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 5 st soltorkade tomater
- 1 dl spenat
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk ketchup
- 1 dl matlagningsgrädde
- Salt
- Peppar
- Chiliflakes
Tillbehör:
- 6 dl okokt pasta
- 12 dl vatten
- Salt
Gör så här:
- Stek lök, tomater och spenat.
- Efter ett par minuter tillsätt färsen.
- Lägg i tomater, tomatpuré, ketchup och matlagningsgrädden.
- Krydda med salt, peppar och chiliflakes.
- Låt småputtra i cirka 10 minuter.
- Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
- Servera!
Fredag: Lax med råkostsallad
Näringsvärde: 390 kcal, 23 g kolhydrater, 27 g protein, 19 g fett
Ingredienser, 4 portioner:
- 4 bitar lax
- 1 msk olivolja
- 4 stora morötter
- 1 zucchini
- 200 g gröna bönor
- 300 g vitkål
Sås:
- ½ finhackad röd spansk peppar
- 1 stjälk finhackat citrongräs
- 1 pressad vitlöksklyfta
- Limesaft från ½ lime
- ½ msk vatten
- 0,5 dl sweet chilisås
- 2 msk kinesisk soja
- Sesamfrön
Gör så här:
- Stek laxen i oljan ett par minuter per sida.
- Skiva morötter, zucchini och vitkål. Blanda i en skål.
- Blanda alla ingredienser för såsen.
- Strö över sesamfrön och servera!