Ju fler färger i maten desto bättre

Ju fler färger i maten desto bättre

Som en del i en hälsosam kost gäller det att fånga in så många färger som möjligt på tallriken. Det är inte bara gott och en fröjd för ögonen. Du boostas också med så många vitaminer och mineraler det bara är möjligt.

Olika färger står för olika hälsofördelar. Det är därför viktigt att fånga in så många av dem som möjligt. Naturen har verkligen en poäng när de så kallade fytonäringsämnena får komma till sin rätt. De ger frukterna och grönsakerna sina starka färger, och produceras av växterna för att skydda dem mot cellskador. Samma ämnen gör att våra kroppar skyddar sig mot hjärt- och kärlsjukdomar – och så mycket annat, skriver Vardagspuls. Dessutom kan vi garantera att din matlåda ser betydligt mer betydlig ut med lite färg.

Grönt
De gröna bladgrönsakerna, kiwi och broccoli är bombade med lutein och zeaxantin som finns naturligt i ögats gula fläck. Luteinet fungerar som en antioxidant och skyddar cellen mot fria radikaler. Det gröna innehåller också folat för att bygga upp nya celler, kalium för muskelfunktionen samt A-, C-. E- och K-vitamin som gör dem till en stor tallriksfavorit!

Läs mer: Topp 7 gröna livsmedel


Gult och orange
Det vanligaste för gul frukt och gula grönsaker är att innehålla mycket c-vitaminer som skyddar hjärtat, stärker immunförsvaret och bränner fett. Precis som de gröna grönsakerna finns det lutein och zexantin som minskar risken för cancer och håller synen i skick. Orange innehåller ofta karotenoider som är bra för hudens solskudd och immunförsvaret. Dem hittar du i morötter, persika och aprikos.

Läs mer: 10 hälsofördelar med morötter

Rött
Tomater är bättre än vad man kanske kan tro. De räddar skadade muskler efter träning och dess röda ämne lykopen kan minska risken för hjärt- och kärlfunktion, cancer och benskörhet. Flavonoider är en del av B-vitaminer och finns gott om i vindruvor, havtorn och blåbär. Eftersom B-vitaminer är vattenlösliga går det inte att få för mycket av dem  urinet fixar transporten.

Blått och lila
Namnet på det som ger blåbär, svarta vinbär, björnbär, rödkål och vindruvor sin vackra mörkblå eller lila färg är
 antocyaniner. Det är en slags flavonoider som bland annat skyddar dina hjärnceller från fria radikaler. Fria radikaler är oerhört viktiga för immunsystemet och bildas i kroppen när syret sätts i omlopp. Om du stressar, är sjuk eller har ansträngt dig hårt fysiskt kan de fria radikalerna öka. Det är då du ska ta bären till din hjälp – frysta eller färska.

Läs mer: Paulun: “Ät så mycket bär din mage klarar av.”
Läs mer: Äter du tillräckligt med frukt och grönsaker?
Läs mer: Så ska du äta när du är gravid

Text: Julia Kimell
Bild: Pixabay

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras