Visste du att broccoli är ett av våra mest näringsrika livsmedel? Här är fem anledningar till att äta mer broccoli.
1. Broccoli är en av de mest näringsrika livsmedel vi kan äta och den är full av nyttiga C-vitaminer men innehåller även A, B, E och K-vitaminer.
2. Broccoli är dessutom rikt på järn, kalcium, kalium, magnesium, zink.
3. Broccoli innehåller antioxidanten och karotenoiden (fettlösligt närings- och färgämne som förekommer i växter) lutein skyddar ögat mot bland annat grå starr.
4. Broccoli sägs kunna skydda mot cancer och forskare har kommit fram till att det är antioxidanten sulforafan som stärker kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller. Sulforafan skyddar även mot diabetes och högt blodtryck.
5. Broccoli sägs även kunna sänka kolesterolvärdet och har en stark positiv inverkan på kroppens avgiftningssystem.
Bäst skydd ger broccoli om den äts rå eftersom den förlorar både näring och smak om den kokas för länge.
Näringsvärde per 100 gram:
30 kcal
3,1 g kolhydrater
0,3 g fett
3,5 g protein
3,1 g kostfiber
8,3 g C-vitamin
Text: Yvonne Lundgren