Rollen i Jägarna förändrade livet – intervju med Johan Marenius Nordahl

Johan Marenius Nordahl

Dagen efter examen från scenskolan fick Johan Marenius Nordahl ett telefonsamtal från castaren till tv-serien ’Jägarna’, och efter några provspelningar stod det klart att han fick rollen som polisen Peter Bäckström. Vi tog ett snack med Johan om träningen inför rollen, och hur livet har sett ut efteråt.

Rollen i Jägarna förändrade livet – intervju med Johan Marenius Nordahl

Jägarna är nu inne på sin andra säsong, tränade du lika mycket inför båda?

– Jag tränade lite inför första säsongen också, men då hade jag så kort tid på mig. Jag fick rollen bara en månad innan inspelningsstarten, så då låg fokus mest på att bli lite större så jag kunde fylla ut polisuniformen. Så det blev mer ett ihopstressat och intensivt schema jag fick sköta själv, vilket inte gav något större resultat.

– Inför säsong två i Jägarna var det stor skillnad. Då hade jag från november 2019 till augusti 2020 på mig och fick hjälp av en PT, så det var lång tid att hinna göra en grundläggande förändring.

Hur var ditt hälsoliv innan rollen i Jägarna?

– Innan rollen tänkte jag inte så mycket på vad jag åt, och har ju tränat lite på gym nån gång här och där, men aldrig fått några resultat. Jag fick dock upp ett litet intresse efter första säsongen. Det blev ett litet träningssug men jag hade inte tekniken och hade inte upplevt en tillräckligt stor förändring för att jag skulle ta med mig det och fortsätta.
Vad var målsättningen inför andra säsongen?

– Vi hade inga direkta siffror som vi jobbade med, utan jag berättade om karaktären och hur jag ser på honom. Sen så hade vi en målbild utifrån en amerikansk kampsportare, eftersom jag inte är jättelång. Så var det såna förebilder vi tittade på, mer med smidiga muskler och inte bli för grov. Så vi byggde upp samtidigt som vi skalade av.  

Fick du ett speciellt program att jobba efter?

– Jag tränade med min PT David “D-Flex” Seisey 4 gånger i veckan under hela den här perioden, så jag tränade nästan aldrig själv. Jag hade morgon- och kvällskondition som jag gjorde själv, men det var egentligen bara att ställa sig på löpbandet. På gymmet försökte vi sen lägga upp det så vi jobbade på olika muskelgrupper olika dagar, men det handlade framförallt om att stärka bål, rygg, armar och bröst så man skulle ha en mer ’vältränad’ kropp helt enkelt, vara smidig och stark. 

Johan Marenius NordahlPå vilket sätt ställde du om kosten?

– Kosten var ganska strikt genom hela perioden, men jag försökte hela tiden se hur jag kunde hålla mig inom ramarna, men ändå få njuta lite ibland. Jag höll ett strikt kostschema, men hade en ’unnardag’ i veckan där jag kunde äta lite vad jag ville och känna mig lite mer fri. Det var jag tydlig med från början, för jag ville inte utesluta för mycket. Att få äta allt, men istället dra ner på vissa delar. Vi drog alltså ner på socker och kolhydrater, så jag åt nästan inget bröd och pasta.

– Men viktigt att komma ihåg att även om jag höll mig från kolhydrater så mycket som möjligt, så är ju det inget måste för att gå ner i vikt, utan det handlar om vad som funkar för dig och hur du mår bäst. Jag funkade dock väldigt bra av att äta 80% grönsaker och 20% protein. Jag käkade verkligen jättemycket grönsaker i form av kål och liknande, så det var det min kost bestod av, protein som kyckling och fisk tillsammans med grönsaker. Jag försökte även undvika rött kött.

Vad var tuffast med träningen?

– Det var egentligen kosten, att verkligen komma in i det där och bli bekväm med att äta på ett helt annat sätt och leva på ett helt annat sätt. Sen var ju själva träningen hård i sig, och det som nästan var tuffast av allt var att perioden låg under den värsta coronaperioden, så det var i stort sett det enda jag gjorde. Jag konditionstränade, satt i min lägenhet och kollade tv, sen åkte jag till gymmet och sen hem igen ensam, så det var liksom mitt liv att träna och äta under flera månader, och det var ju det tuffa, samtidigt som det hjälpte mig att hålla mig flytande under coronan. Så det var både för- och nackdelar, och med facit i hand egentligen mer fördelar eftersom jag kunde fokusera helhjärtat på träningen eftersom jag inte hade något annat att göra. 

Vad känner du för skillnad fysiskt och psykiskt?

– Jag är mycket piggare och har mer energi, och jag får nästan aldrig ’matkoma’ eftersom jag inte äter den typen av mat. Sen mår jag ju så otroligt bra av att träna, även om det ibland bara är litegrann. Nu har jag inte tränat på gym sen i november, men jag tränar hemma fyra gånger i veckan med det jag har tillgång till, för att hålla samma nivå både fysiskt och psykiskt. 

Johan Marenius Nordahl

Hur tränar du hemma?

– I dagsläget har jag inte så mycket utrustning, utan mest en matta och gummiband. Det kan man göra ganska mycket med, men jag funderar på att investera i lite vikter för att verkligen kunna träna mycket mer. För träningen som man gör hemma är jättebra, men den är idag mer för att hålla mig på samma nivå, och jag har märkt att jag har tappat muskler eftersom jag inte har kunnat maxa på samma sätt 

Kommer du fortsätta på samma hälsosamma bana?

– Kanske inte i exakt samma utsträckning eftersom jag då hade PT fyra gånger i veckan och sen tio timmars konditionsträning själv i veckan, och det gör jag inte riktigt idag. Men jag håller igång och tränar flera gånger i veckan, och jag fortsätter äta utifrån devisen som jag har numera. 

Hur gör du för att motivera dig och inte bara sitta kvar i soffan när du känner dig trött?

– Det är svårt ibland… Känns det riktigt tungt så tillåter jag mig själv att inte träna ibland. För det hade varit något helt annat om jag hade kunnat gå iväg till ett gym, men det är svårt när allt sker inom hemmets fyra väggar. Så jag försöker lägga in att jag alltid tränar på morgonen, före eller efter frukosten, för då är det gjort. Så då har jag med mig energin resten av dagen, istället för att skjuta på det till eftermiddagen när jag kanske känner mig tröttare och energin är borta. Så bättre att få det gjort på morgonen, även om jag bara gör ett halvdant pass ibland.

Vad känner du har varit den största förändringen sen ditt nya liv började?

– Jag mår så himla mycket bättre. Dels fysiskt hur jag mår i min kropp och hur jag ser på mig själv, och även den nya kosten mår jag såklart bättre av. Jag har aldrig heller tidigare sett mig som en ’tränande människa’, men nu efter 2020 och alla förberedelser inför Jägarna så känner jag mig verkligen som någon som tränar. Så det är den stora förändringen, både att jag mår bättre men känner att jag faktiskt är en människa som tränar. 

– Nu känner jag att träningen är för att jag ska må bra resten av mitt liv, avslutar Johan Marenius Nordahl.

Foto: Matilda Källström, Oskar Laring och Sophie Odelberg, C More

Gillar du intervjun med Johan Marenius Nordahl rekommenderar vi även:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras