Hur många köttbullar dricker du i jul?

Hur många köttbullar dricker du i jul?

Det är inte alltid lätt att tackla julens festligheter. Att julmat innehåller en hel del kalorier känner de flesta till men hur mycket kalorier som finns i alkohol är inte lika känt. Magnus Jägerskog, vd på IQ, vill att vi dricker smartare och tipsar om hur du får en fridfull jul utan stramande jeans.

Så mycket kalorier innehåller alkohol

Ett glas vin innehåller lika mycket kalorier som 8 köttbullar. För att bli av med kalorierna i ett glas vin måste du julhandla i 49 minuter.

En öl innehåller lika mycket kalorier som 11 köttbullar. För att bli av med kalorierna i en öl måste du intensivdansa runt granen i 36 minuter.

En drink (6 cl ink 20 cl läsk) innehåller lika mycket kalorier som 12 köttbullar. För att bli av med kalorierna i en drink måste du ha sex i 1 timme och 15 minuter.

IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget och arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Verksamheten består av informationskampanjer, nätverk för aktörer som arbetar förebyggande kring alkohol samt undersökningar och rapporter kring olika aspekter av alkohol. Syftet är att inspirera och informera människor till att umgås med alkohol på ett smartare sätt.

IQs arbete belönades nyligen med reklamsveriges mest prestigefyllda pris ”Långsiktig varumärkesvård” i Sveriges Annonsörers och Sveriges Kommunikationsbyråers reklamtävling 100 Wattaren. En tävling som dels belönar kreativitet men framförallt effekten av kommunikationen.

– Vi vill att fler ska reflektera över vilken roll alkoholen har i deras liv. Genom våra kampanjer och annan verksamhet har vi lyckats kommunicera kring alkohol på ett sätt som man lyssnar till. Det har lett till eftertanke, samtal och förändrade beteenden, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.
 

Sveriges största självtest av alkoholvanor

IQ använder sig av en rad olika metoder för att få människor att börja fundera över sin alkoholkonsumtion. De ligger bland annat bakom Sveriges största självtest när det gäller alkoholvanor, Alkoholprofilen.se. Under år 2009-2012 har mer än 190 000 unga vuxna genomfört testet. Bland dem uppgav 40 procent att omgivningen oroar sig för deras drickande och 34 procent att de har haft minnesluckor varje månad eller oftare.

– Genomgången visar att många unga vuxna har riskfyllda alkoholvanor. Nästan var tredje person svarar att de själva eller någon annan har farit illa på grund av sitt drickande. Relationer förstörs och man hamnar i olyckor, bråk och ofrivilliga sexuella sammanhang.

Alkohol under juletid

Under julen är det lätt att få i sig några extra glas då det bjuds på allt från vin, öl, snaps och glögg. Att få njuta av god mat och dryck är en självklarhet. Men för den som inte vill ha för många kilon att ta igen är det smart att se över hur mycket man dricker.

– Alkohol innehåller fler kalorier än vad många tror. Dricker man två öl till julbordet får man i sig kalorier motsvarande 22 köttbullar. Varje öl kräver cirka 10 minuter i löpspåret för att bli av med.

För dig som vill veta hur mycket kalorier du får i dig via den alkohol du konsumerar samt vad som krävs för att du ska bli av med dem har IQ tagit fram Kaloriprofilen.

– Om man vill undvika en kaloribakfylla i januari är det bra att tänka till kring alkoholen under december, avslutar Magnus Jägerskog.

Så mycket dricker vi i Sverige

Under 2012 drack svensken i genomsnitt 5 liter sprit, 30 liter vin, 50 liter starköl, 15 liter folköl och 3 liter cider/blandrycker per invånare över 15 år (Källa: SoRad).

Alkolås på mobilen

Undvik pinsamma sms och statusar på facebook. IQ har tagit fram appen Fyllefilter som är världens första alkolås för mobilen. Använd Fyllefilter för att se om du är nykter nog att skicka sms och uppdatera sociala medier – eller om du borde låta bli. Appen finns att ladda ner både till iPhone och Android.

 

 

Mer information:

IQ.se

Kaloriprofilen.se

Alkoholprofilen.se

Text Hanna Larsson, [email protected]

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras