Hur du väljer gott kaffe och te med minst miljöpåverkan

Både kaffe och te färdas långt över jordklotet för att slutligen nå dina fikastunder här i Sverige. Men hur väljer du kaffe och te som varken är skadligt för naturen, djuren eller människorna som jobbar och bor i produktionsländerna? Här hittar du några riktlinjer tillsammans med ett fint erbjudande.

I takt med att vi blir allt mer miljömedvetna diskuteras ekologisk mat och dryck allt oftare – vilket är ett steg i rätt riktning! Just kaffe och te är två produkter som trots deras stora miljöpåverkan, konsumeras i stora mängder i Sverige. Och självklart ska man kunna njuta av dessa underbara drycker, så då är det jättebra att känna till hur man ska tänka och vilka märkningar som gäller när man vill ta klimatsmarta beslut.

Hur påverkar te- och kaffekonsumtion miljön?

Något att ha i åtanke när du står i butiken och väljer kaffe är att det används stora mängder kemiska bekämpningsmedel för att producera kaffe. Därför är kaffebönor några av de mest besprutade grödorna i världen.

Det mesta av kaffet i Sverige kommer från Brasilien, och där är sjukdomar orsakade av bekämpningsmedel ett av landets största hälsoproblem.  När kaffeplantager anläggs så avverkas stora skogspartier och den biologiska mångfalden i och omkring området minskar.

I Sverige dricker vi i snitt ca 1000 koppar kaffe per år. Hemma och på jobbet, men även en stor mängd på kaféer och som take-away. Varje gång någon dricker kaffe ur en pappersmugg med plastlock så påverkar även det miljön negativt, så vill du istället bidra till mindre klimatpåverkan kan du ta med en termosmugg till kaféet och be om att få kaffet i den istället.

Här hittar du ett brett ekologiskt sortiment av giftfria vattenflaskor och termosar

Liksom kaffe har även te färdats långt för att ta sig in i våra skandinaviska hem. Det finns idag tesorter i många olika smaker för alla möjliga tillfällen. Te har sitt ursprung i Kina, men odlas nu i 45 länder runtom i världen, med Indien, Kina, Sri Lanka, Kenya och Indonesien som största producenter. Människorättskränkningar har rapporterats från nästan alla länder, samtidigt som teodlingarna ofta har en negativ inverkan på miljön. Användandet av starka bekämpningsmedel är utbrett och det har förekommit att elefanter som har betat gräs på odlingarna har hittats avlidna.

Hur väljer jag miljövänligt kaffe och te?

En ljuspunkt är att Fairtrademärkta produkter tycks bli all mer populära hos oss konsumenter. Det finns några saker du kan kolla efter på förpackningen för att veta om produktionen av varan har skett på ett medvetet och ekologiskt sätt. Ju fler av dessa märkningar på paketet, desto bättre!

  • KRAV-märkning: Inga kemiska bekämpningsmedel som är skadliga för miljön, djuren eller bönderna har använts under produktionen. Producenterna har tagit socialt ansvar och accepterar varken diskriminering eller barnarbete utan värnar istället starkt om de mänskliga rättigheterna.
  • Fairtrade: Krav på att varan uppfyller internationella kriterier gällande miljömässig, ekonomisk och social utveckling. Arbetaren får skälig lön och förbättrade arbetsvillkor för en ökad trygghet och utveckling.
  • Produktionsland Etiopien: I Etiopien finns det fortfarande vilt växande kaffe vilket gör att mängden bekämpningsmedel och konstgödsel är betydligt mindre jämfört med produktionen som sker i t.ex Brasilien. En stort mängd av det ekologiska kaffet kommer av denna anledning från Etiopien.

Välj mellan ett brett utbud av ekologiskt kaffe och te här.

Ekologiskt erbjudande – en adventskalender för dig som älskar te!

Te-adventskalendern är en julkalender med 24 KRAV-märkta teer i en snygg förpackning. En tesort för varje dag fram till julafton – ett måste för alla teälskare. Förpackningen är givetvis miljövänlig och tillverkad av FSC-märkt papper från hållbar produktion.


Köp denna underbara tekalender till 20% rabatterat pris!
Kod: ADVENT (Gäller t.om 19 nov)

För en ännu mer miljövänlig och hälsosam vardag – gå in på Medvetna.se för att se samtliga ekologiska och giftfria produkter. 

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras