Laga en härlig och smakrik vegetarisk Valborgsmiddag – het halloumi med ugnsgratinerade rotfrukter. Perfekt att lägga på grillen, men fungerar lika bra i stekpannan.
Het halloumi med ugnsgratinerade rotfrukter
Ingredienser, 4 portioner:
1000 g av blandade rotfrukter av ditt tycke. Exempel morötter, palsternacka, potatis, rödbeta.
4st halloumi eller 600g filé
4st tomater
1 rödlök
1 vitlök
1 röd chili
Färsk timjan
Matlagningsolja och/eller olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
Skala och skiva morötter, palsternacka, potatis och rödbetor och lägg i en ugnsplåt. Hacka gärna ner några vitlöksklyftor och rödlök. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Rotfrukterna behöver ca 30-40 min i ugnen. De sista 5 minutrarna kan du låta tomathalvor gå med in. Lägg gärna på några kvistar timjan när du serverar!
Halloumin och/eller en valfri vegetarisk filé kan du steka tillsammans med olivolja och hackad röd chili och vitlök. Om du grillar så gnuggar du in halloumin och fileérna med vitlök och chilin och lämna sedan kvar ovanpå.
Serveras gärna med lite grönt, som ruccola och bladspenat.
Smaklig måltid!
Text, foto och recept: Alice Kleiva