Havregrynsgröt med ricottakräm, blåbär och kardemumma

havregrynsgröt

Innehåller reklam för Saltå Kvarn 

Frukosttrender kommer och går, men havregrynsgröt består. Älskad av otroligt många, näringsrik, snabb och lätt att göra. Dessutom enkel att förnya med olika tillbehör. Testa att äta din gröt med krämig citronriccotta, blåbär och kardemumma nästa gång.

Det är ingen slump att havregrynsgröt är Gunde Svan´s – och många med honom – favoritfrukost. Dels är det en kanonbra uppladdning av energi till din träning, dels enkel, billig och nyttig av närproducerade gryn. Och det tar inte slut där! Här kan du läsa mer ingående om allt bra havre ger dig och nedanför ett nytt rekommenderat recept att variera den klassiska lingonsylten med.

Havregrynsgröt med ricottakräm, blåbär och kardemumma

Ingredienser, 2 portioner:

Gröt:

  • 4 dl havregryn
  • 8-9 dl vatten 
  • 1 tsk salt 
  • Kardemumma efter smak 

Citronricotta:

  • 1,5 dl grekisk yoghurt
  • 1 dl ricotta
  • 1/2 citron – juice + zest 
  • 3 tsk sukrin melis eller annan valfri sötning 

Övrig topping: 

  • 1 dl blåbär
  • 2 msk jordnötssmör
  • 4 dl skummad havredryck 

Gör så här:

  1. Koka upp havregrynen med vatten, tillsätt salt och nystött kardemumma. Låt sedan småkoka på lägre värme i cirka 4-5 minuter.
  2. Vispa ihop yoghurt, ricotta, citron och sötning med hjälp utav en elvisp eller förhand. 
  3. Skumma havredryck. 
  4. Toppa nu gröten med skummad havredryck, blåbär, jordnötssmör, en klick ricottakräm med citronzest och till sist ännu mer kardemumma.  

Ät och njut!

havregrynsgröt
Skriv ut Pin
5 från 1 röst

Havregrynsgröt med ricottakräm

Måltid Frukost, Mellanmål
Tag gröt, havregrynsgröt, Saltå Kvarn
Portioner 2

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt efter smak
  • 1 nypa kardemumma efter smak
  • 1,5 dl grekisk yoghurt
  • 1 dl ricotta
  • 0,5 st citron juice + zest 
  • 3 tsk sukrin melis eller annan valfri sötning 
  • 1 dl blåbär
  • 2 msk jordnötssmör
  • 4 dl havredryck skummad

Instruktioner

  • Koka upp havregrynen med vatten, tillsätt salt och nystött kardemumma. Låt sedan småkoka på lägre värme i cirka 4-5 minuter. 
  • Vispa ihop yoghurt, ricotta, citron och sötning med hjälp utav en elvisp eller förhand. 
  • Skumma havredryck. 
  • Toppa nu gröten med skummad havredryck, blåbär, jordnötssmör, en klick ricottakräm med citronzest och till sist ännu mer kardemumma.  

Recept och bilder: Martina ”Skippa Sockret” Norling

Saltå Kvarn ger dig havregryn av högsta kvalitet

Till din havregrynsgröt rekommenderar vi Saltå Kvarns havregryn som finns i tre olika varianter: klassiska som är precis som de traditionella du är van vid att äta till frukost, Fiberhavregryn är en blandning mellan vanliga och vetekli, extra rika på fiber. Fina havregryn är en nyhet från Saltå Kvarn där havrekärnorna är klippta och fint valsade och ger en lenare gröt. Saltå Kvarns havregryn är dessutom alltid svenska, ekologiska och KRAV-märkta och grynen ångas och valsas till flingor i Saltå Kvarns egna fabrik utanför Järna.

▶︎ Här hittar du Saltå Kvarns Havregryn!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg