Här hittar du proteinrika mellanmål + recept på saftigt, proteinrikt bärbröd

Protein är livsviktigt för oss och ibland kan det vara bra att fylla på med extra proteinrika mellanmål. Här kan du läsa om några nyheter, samt göra ditt egna goda och proteinboostade bärbröd.

När du lever ett aktivt liv och hungern slår till mellan måltider är ett hälsosamt och lättillgängligt mellanmål optimalt. Tyvärr är många snacks nära till hands fulla av snabba kolhydrater, socker och tillsatser. Det kanske ger dig en snabb energikick, men det tillgodoser inte kroppens behov av näringsämnen och du blir snabbt hungrig igen. Nyckeln till ett hälsosamt mellanmål är att se till att det är näringsrikt och innehåller en bra mängd protein.

Hur viktigt är det med proteinrika mellanmål?

Protein är ett otroligt viktigt näringsämne. Våra hjärnor har specifika funktioner som reglerar suget efter protein, vilket gör att du känner dig hungrig om du inte har fått i dig tillräckligt med protein. Den här regleringen gör också att det är svårt att få i sig för mycket protein. Äter du för mycket protein blir du helt enkelt mätt.

Protein ger mättnadskänsla, är kroppens byggstenar och saktar ner matsmältningen så du känner dig mätt längre, samt stabiliserar blodsockret. Därför är proteinrika mellanmål optimalt för dig som vill ha en hälsosam boost när du är på språng.

Det är bra med en extra proteinboost om:

 • Du försöker gå ner eller upp i vikt
 • Du tränar mycket eller lever ett aktivt liv
 • Du är stressad
 • Du har varit eller är sjuk och behöver återhämtning

Proteinrika mellanmål som passar alla

Proteinbars

En proteinbar håller längre och mättar mer än en frukt, och du behöver inte oroa dig för att det blir kladdigt i väskan. Tyvärr har många bars en lång lista med konstiga ingredienser och tillsatser,  som socker och E-ämnen.

Vi vill tipsa om Edgy Foods nya Oskri Protein Bars. De är baserade på äggvita och mandlar. Och så innehåller de inga onödiga tillsatser eller socker. Dessutom är de glutenfria och supergoda! Perfekt när du behöver fylla på med energi och tiden är knapp.


Oskri Protein Bars passar också dig som föredrar att äta Paleo. De finns i flera goda smaker och du kan enkelt beställa ett storpack med 12 bars här.

Bönmjöl

Till dig som vill få in mer protein under dagens alla måltider är bönmjöl en bra lösning. Bönmjöl görs av torkade bönor som malts ner till ett fint mjöl, och det kan enkelt användas istället för vetemjöl i till exempel matlagning och bakning. Varför inte byta ut lite av mjölet i pannkakorna mot ärtmjöl?

Mjöl från ärtor, kikärtor, linser och andra bönor innehåller en stor mängd protein, fibrer och vitaminer. Bönmjöl är också ett superbra alternativ till dig som vill undvika gluten och snabba kolhydrater. I Edgy Foods webbshop finns flera goda nyheter, så som ärtmjöl, favamjöl och massor av andra hälsosamma matvaror.

Här hittar du ett gott recept för att göra egna proteinrika mellanmål. Fikabröd som ger dig en extra boost av protein från ärtmjöl. Använda vilka bär du vill och servera som det är eller med lite chiasylt för en extra lyxig och proteinrik fikastund.

proteinrika mellanmål

Bärbröd med valnötter

Ingredienser:

 • 4 mogna bananer
 • 100 g farinsocker
 • 150 g gulärtsmjöl
 • 120g bovetemjöl
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1½ tsk bakpulver
 • 1 ½ tsk vaniljsocker
 • 100 g kokosolja (eller smör), rumstempererat
 • 2 msk chiafrön blandad med 2 msk vatten för att bilda en gel (eller 2 ägg)
 • 180 g valfria bär – hallon eller björnbär fungerar särskilt bra
 • 80 g hackade valnötter

Gör så här:

 1. Värm ugnen till 160 grader och smörj en brödform.
 2. Skala och mosa bananerna med en gaffel tills inga klumpar kvarstår.
 3. Tillsätt alla torra ingredienser och rör om.
 4. Om vegan, lägg till kokosolja och chia gelén. Om inte vegan, lägg till smör och ägg.
 5. Rör försiktigt i hackade valnötter och bär.
 6. Häll i formen och ställ in i ugnen i 80 minuter. (Kontrollera efter 30 minuter och täck med folie om toppen är för brun.
 7. Låt svalna i formen i 10 minuter och vänd sedan för att svalna på galler.

Fler tips på proteinrika mellanmål

 

Text: Moa Rana, frilansskribent

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.