Guide till en aktiv sommar – del 1 för dig som är singel

Guide till en aktiv sommar – del 1 för dig som är singel

Vi vill att du som läser ska må bra och hålla i gång i sommar. Därför har vi en guide med inspiration till en aktiv sommar i senaste tidningsnumret. Handfasta tips för familjen, singeln och senioren. Här börjar vi med Lisa Johanssons tips till dig som är singel, eller vem som helst som vill boosta sig själv i sommar.

PT Lisas bästa Stockholms-tips för den tränande singeln:

- Träna hinderbana i sann Ninja Warrior-anda på Extremfabriken i Kallhäll.

- Prova kampsport på Poseidon Kampsportsakademin, Kampsportsstadion eller Stockholm Kickboxning.

- Simma, spela beachvolleyboll eller dra en löprunda vid Lövstabadet. Runda av med grillkväll vid någon av strandens grillplatser.

- Lär dig klättra och få grym greppstyrka på Klättercentret vid Telefonplan eller i Solna.

- Utmana dig själv och upplev gemenskapen på någon av Stockholms crossfit-boxar, så som Crossfit Solid, Crossfit Nordic eller The Nox Box.

För de allra flesta av oss innebär sommar att vi tar ett kliv ifrån våra rutiner och allt vad utbildning, arbete och vardag heter. Till följd av detta tappar många även sin träningsrutin; solstolen, uteserveringen och grillkvällen känns mer lockande helt enkelt.

Att träna exakt likadant på sommaren som under övriga året är absolut inte nödvändigt, men det finns många fördelar med att undvika ett längre uppehåll – inte minst för att slippa börja på ruta 1 när temperaturen svalnat och hösten stundar. För många är dessutom sommaren ett perfekt tillfälle att prioritera träningen lite extra då semester innebär fler timmar att göra vad vi vill med, och ljuset och värmen bidrar med ökad energi.

Sommarträning är inte endast ett sätt att skapa välmående för kropp och själ, utan innebär också fina möjligheter att träffa nya människor och skapa relationer med andra träningsintresserade.

Om du föreställer dig att sommarträning innebär att du offrar värdefulla soltimmar för att stänga in dig i ett mörkt gym – tänk om! Med lite fantasi kan du få till ett riktigt bra pass, var du än befinner dig. Att bygga en hinderbana är av olika redskap du hittar i garaget, uteparken eller på lantstället är ett enkelt, varierat och roligt sätt att träna. Det behöver inte vara avancerat; kryp under en bänk, hoppa över ett staket, bär något tungt och lyft något ännu tyngre. Eller varför inte ge konditionen en skjuts genom att leta upp en backe att springa upp och nedför ett par gånger? Dessutom bjuder sommaren ofta in till rörelse och motion som inte ens känns som träning; vad sägs om..

..volleyboll på stranden.

..att ta en simtur när du ändå är på stranden.

..välja bort bilen för att ta cykeln istället?

..gör träningen roligare genom att testa en ny träningsform eller sport, och för detta är sommaren perfekt då många kortare kurser och ”prova-på”-tillfällen öppnas upp. Lär dig crawla i fritt vatten, gå en självförsvarskurs, införskaffa ett månadskort på en crossfit-box, ta dykcertifikat…

Det är också ofta lättare att fokusera på att lära sig någonting nytt när vi är på semester än när huvudet är fullt av vardagens bestyr. Att besöka en ny träningsanläggning eller gå en kurs är dessutom ett perfekt sätt att lära känna andra människor med samma intresse som dig själv.

För dig som vill ge träningen extra fokus över sommaren kan en träningsresa vara en bra idé. Träningsresor finns i alla möjliga format, och vill du resa iväg kan du exempelvis lära dig surfa i Portugal, fjällvandra i Norge, löpträna i Schweiz, yoga på Aruba, träna thaiboxning i Thailand, eller åka på en ”klassisk” träningsresa med gruppträning och gym. Även här i Sverige finns fina möjligheter till träningsresor, både i grupp och på egen hand. Ta en tur till Gotland och cykla runt ön, vandra på de norrländska fjällen, åk på ridläger eller delta i något Boot Camp. Och för dig som vill ha ett riktigt äventyr kan det vara en perfekt utmaning att bestiga Kebnekajse!

Sommaren är alltså den optimala tiden att ge träningen hög prioritet, så passa på att unna kroppen rörelse samtidigt som du kanske hittar en ny träningsform att fortsätta med under hösten. Skapa minnen och nya relationer för livet, upptäcka att du orkar mer än du trodde – och dessutom kommer du vara starkare än någonsin när du återvänder till vardagens rutiner igen!

Några fördelar med att vara singel och obunden i sommar:

– Du kan träna när du vill utan att någon misstycker.

– Du kan välja träningsform utefter dina egna preferenser.

– Du kan prioritera egentid och fokusera på att bli den bästa versionen av dig själv.

– Det kommer falla sig mer naturligt att ta kontakt med nya människor om du gör någonting på egen hand gentemot om du är med familjen.

– Du slipper sålla bort träningsformer och resmål som inte lämpar sig för exempelvis barnfamiljer; du ansvarar för dig själv och kan utgå från dina egna mål och förutsättningar.

Text: Lisa Johansson

– Arbete: Personlig tränare, kostrådgivare och hälsokonsult på Actic Solna, Stockholm.

– Blogg: Hos Sporthälsa https://www.sporthalsa.se/bloggar/lisa

– Tränar: styrketräning, thaiboxning och löpning.

– Filosofi som Personlig Tränare: Mitt yrkesval grundar sig i att jag brinner för att få människor att må bra! Ingenting har så många positiva effekter på den fysiska och mentala hälsan som träning, och att få se en individ utvecklas och förbättra sin livskvalitet är bland det bästa som finns.

Foto: Autumn Goodman

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.