Grönkål är något av det mest hälsosamma du kan äta. Fullproppat med vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter och inte minst väldigt gott. Till dagens Meat Free Monday-middag vill vi inspirera med ett recept på en grönkålssallad med krämig dressing. Ät som den är eller ihop med exempelvis grillade quornfiléer eller rostade kikärtor. Superenkelt, supergott, superfood!
Boosten är i det här fallet vit miso som bidrar med umami – sötsyrlighet. Den är gjord av soja, ris, salt och vatten som får jäsa med hjälp av en jästsvamp. Den innehåller protein och anses inom traditionell kinesisk medicin stärka njurarnas funktion. Om din mixer inte är stark nog för nötter kan du byta ut cashewnötterna mot 1 dl cashewnötssmör.
Grönkålssallad med krämig dressing
– 7 blad grönkål eller svartkål
Dressing:
– 2 dl cashewnötter
– 1 dl skalade hampafrön
– 1 msk äppelcidervinäger
– 1 msk citronjuice
– en nypa salt
– 2–3 dl vatten
– 1 msk vit miso
Topping:
– 3 msk surkål
– kärnorna från ett halvt granatäpple
Gör så här:
1. Skölj och repa av kålen från stammen. Skär i mindre bitar.
2. Kör ingredienserna till dressingen i en mixer. Börja med lite vatten och öka efter hand.
3. Krama in dressingen i kålen, helst med händerna. Vill du göra dipp kan du köra allt i en matberedare istället.
4. Toppa salladen med surkål och granatäpple.
Den här krämiga dressingen kan du lika gärna ha som dipp till fredagsmyset. Variera med att blanda i hackade svarta oliver och soltorkade tomater, eller kapris och finhackade gröna oliver. Skär upp grönsaksstavar och sätt igång och dippa!
Recept från boken ”Superfood boost – maxa din hälsa med enkla, snabba mellanmål” av Erica Palmcrants Aziz.
Foto: Bianca Brandon-Cox