Granola cookies med choklad – goda, nyttiga julkakor 

nyttiga julkakor

Det finns gott om recept på “nyttiga julkakor”, men vad gör dem egentligen nyttiga? De flesta innehåller fortfarande någon form av socker, som de här faktiskt också gör. Men det som gör just de här kokorna nyttiga är allt annat bra som är i.

Omättade fetter från tahini och nötter, packat med fiber från alla gryn, nötter och kärnor gör detta till extra goda och nyttiga julkakor. Allt detta ger ökad mättnadskänsla och en boost av näringsämnen som är bra för vår matsmältning. Skön magkänsla med andra ord, samtidigt som dina smaksinnen får sitt.

Lättlagade, nyttiga julkakor fyllda med goa grejer – kan det bli bättre? Och du kan såklart byta ut fröer och nötter till just dina favoriter.

nyttiga julkakor

Granola cookies med choklad – goda, nyttiga julkakor

Ingredienser till ca 30 kakor:

  • 6 dl havregryn
  • 1.2 dl kokosmjöl
  • 2.5 dl solrosfrön
  • 2.5 dl pumpafrön
  • 2.5 dl skivad mandel
  • 1.2 dl ljus sesemfrön
  • 6 msk chia frön
  • 1.2 dl torkade tranbär
  • Hackade bitar av mörk choklad (70%+)
  • 2 tsk kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 2.5 dl lönnsirap
  • 1.6 dl tahini
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 ägg (för vegansk alternativt: blanda istället 2 msk chiafrön med 5 msk vatten och låt stå i 5 min innan du blandar i)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda alla torra ingredienser väl innan du har i resten.
  3. När mixen är klar, gör små bollar och tryck ut till kakor på en plåt med ugnspapper.
  4. De kommer inte bli större i ugnen, så de kan läggas ganska nära varandra.
  5. Grädda i ugnen 12-14 minuter. Then enjoy!
nyttiga julkakor
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Granola cookies 

Måltid Efterrätt, Mellanmål
Tag Granola cookies, nyttiga julkakor
Specialkost Glutenfritt
Tillfälle Jul

Ingredienser

  • 6 dl havregryn
  • 1.2 dl kokosmjöl
  • 2.5 dl Solrosfrön
  • 2.5 dl pumpafrön
  • 2.5 dl skivad mandel
  • 1.2 dl ljus sesemfrön
  • 6 msk chia frön
  • 1.2 dl torkade tranbär
  • Hackade bitar av mörk choklad 70%+
  • 2 tsk kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 2.5 dl lönnsirap
  • 1.6 dl tahini
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 st ägg för vegansk alternativt: blanda istället 2 msk chiafrön med 5 msk vatten och låt stå i 5 min innan du blandar i

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Blanda alla torra ingredienser väl innan du har i resten.
  • När mixen är klar, gör små bollar och tryck ut till kakor på en plåt med ugnspapper.
  • De kommer inte bli större i ugnen, så de kan läggas ganska nära varandra.
  • Grädda i ugnen 12-14 minuter. Then enjoy!

Fler recept på goda kakor hittar du här:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg