Gör ditt eget mandelsmör – recept från Karins kök

mandelsmör

Något som blivit allt mer populärt de senaste åren är nötsmör av olika slag. Så gott, näringsrikt och inte alls svårt att göra själv. Här hittar du ett recept på eget mandelsmör från Fitness & Hälsa-Karin Axelssons kök.

Nästan snabbare och enklare än att gå till affären och köpa är det att göra ditt eget mandelsmör. Det enda du behöver är tre ingredienser och en mixer. Och gillar du inte mandlar går det lika bra med jordnötter, hasselnötter eller cashewnötter.

För extra gott nötsmör – rosta eller skållar nötterna

Rosta: Bred ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i ca 5-10 minuter tills de fått en fin färg.

Skålla: Koka upp en kastrull med vatten och mandlar. Häll av vattnet, skölj mandlarna och ploppa sedan ut dem ur skalet genom att nypa till mandlarna.

Vi har tidigare gett dig 8 hälsofördelar med mandlar och här alltså något gott att göra av dem. Eget mandelsmör till dina riskakor, på gröten, en knäckebrödsmacka med skivad banan, till bakverk, på äppelklyftor eller vad du tycker om.

Gör ditt eget mandelsmör – recept från Karins kök

Ingredienser till liten burk:

  • 200 gram skållade mandlar
  • 1-2 msk rapsolja eller kokosolja
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skålla mandlarna enligt instruktioner ovan.
  2. Mixa mandlarna med rapsolja tills du har ett slätt och fint smör. Smaka eventuellt av med salt.
  3. Klicka ner mandelsmöret i en burk med lock. Ät och njut!

mandelsmör
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Eget mandelsmör – recept från Karins kök

Måltid Frukost, Mellanmål
Tag eget mandelsmör, hemgjort mandelsmör, hemgjort nötsmör, karin axelsson, mandelsmör, nötsmör
Specialkost Äggfritt, Glutenfritt, Laktosfritt, LCHF, Paleo, Veganskt, Vegetariskt

Ingredienser

  • 200 g mandlar skållade
  • 1-2 msk rapsolja eller kokosolja
  • 1 nypa flingsalt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Bred ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Ställ in i ugnen i ca 5-10 minuter, men håll koll så att mandlarna inte blir brända.
  • Ta ut dem när de har fått en fin, gyllenbrun färg.
  • Mixa mandlarna med rapsolja tills du har ett slätt och fint smör. Smaka eventuellt av med salt.
  • Klicka ner mandelsmöret i en burk med lock. Ät och njut!

Recept och foton av Karin Axelsson som driver hälsobloggen Fitness & HälsaDär kan du hitta mer inspiration och pepp till ett hälsosamt liv!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg