Gör dina egna chips!

Gör dina egna chips!

Vår populära matbloggare Yvonne Lundgren är inget fan av chips eller halvfabrikat – milt uttryckt. Därför gör hon sina egna chips, som blir härligt krispiga i ugnen. Här är hennes recept på morotschips steg för steg.

Text och foto: Yvonne Lundgren. Besök hennes blogg här för fler läckra tips. Här är hennes blogginlägg i sin helhet:

Ledsen att jag inte har skrivit något på ett tag men det blir så ibland. Har haft lite svårt att hitta inspiration till något vettigt att skriva och jag har väldigt svårt att kasta ur mig något bara för att jag måste eller borde. Då får det hellre vara till jag hittar något som jag tror och hoppas att ni som läser min blogg ska gilla. Det är viktigare för mig.

Och så har det redan hunnit bli den första december och verkligen inte långt kvar till jul. Längtar ni? Eller tycker ni att allt det här som har med jul att göra bara är stress och press?
Personligen skulle jag kunna hoppa över den här månaden men eftersom det inte funkar har jag bestämt mig för att göra det bästa möjliga av den. Dvs jag står inte och bakar lussebullar, kokar knäck eller fixar julskinka och det vet min familj. Jag är verkligen ingen ”bullmamma”.
Vi är alla ganska ”alternativa” så hos oss blir det en blandning av allt på julbordet. Det bästa av allt är att ingen ifrågasätter varandras val. Det gillar jag. Jag frågar aldrig varför någon äter skinka på julen (även fast jag tycker frågan är ytterst befogad) då vill jag inte behöva svara på varför jag har valt bort skinka, och allt kött, sedan många år tillbaka.

Slutskrivet om julen och nu till ett tips som jag såg på ICA’s Insta idag. Som ni vet är jag inget fan av riktigt onyttiga grejer som t.ex chips. Något värre kan man egentligen inte stoppa i sig. Men något som liknar chips i både smak och knaprighet är rotfruktschips. Jag har provat grönkål och palsternacka förut men nu blev det morotschips. Hur gott och enkelt som helst.
Jag vet att det är väldigt bekvämt att slita ner en stor, alldeles för stor, chipspåse från hyllan i mataffären men jag kan verkligen rekommendera det här. Visst tar det ca 2 timmar i ugnen men det sköter sig helt själv. Du kan sätta klockan och gå och göra vad du vill under tiden. Supersmidigt.

img_5064

Det som behövs är några morötter, helst ekologiska, och en osthyvel. Det har väl de flesta i sitt hushåll (jag som älskar ost har 3 st).

img_5065

Hyvla så mycket som du tror går åt och jag kan tipsa om att det blir mycket mindre när de är färdiga så gör ganska mycket.
Häll över olivolja och örtsalt eller flingsalt och blanda runt ordentligt. Häll ut de hyvlade morötterna på en plåt med bakplåtspapper.

img_5066

Så här såg det ut innan ugn….

img_5070

…0ch så här efter ca 2 timmar i ugn på 100 grader. Det liksom försvinner en del i ugnen 😉

img_5072

Nåja, ruskigt gott blev det iallafall. Ställ den här skålen bredvid era vanliga chips och se om barnen (har ni inga barn kolla vad mannen väljer) tar även från den. Ta inte bara bort de vanliga fredagssnackset och säg att ungarna(eller mannen) aldrig mer kommer få äta grillchips då blir det nog ingen trevlig kväll. Har ni tur gillar hela familjen dessa och ni kommer i fortsättningen äta något som är både gott och nyttigt.

Ha en fin helg.

Gör dina egna chips!
Skriv ut Pin
4 från 1 röst

Gör dina egna chips!

Tag aubergine, chips, egna chips, morot, parmesan, snacks
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg