Glutenfria havrekakor med kolasmak – recept

glutenfria havrekakor

Bjud på läckra glutenfria havrekakor med kolasmak – oemotståndligt goda och enkla att göra. Här hittar du Birgitta Höglunds recept ur nyalanserade kokboken ”Baka med frukt och grönt”.

På kakfatet kommer glutenfria havrekakor med kolasmak göra garanterad succé, både för dig som är glutenintolerant som inte. Spröda och goda av enbart naturliga ingredienser. Prova!

Glutenfria havrekakor med kolasmak

Ingredienser, ca 30 st:

  • 10 kärnfria dadlar
  • 100 g smör eller kokosolja
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
  • 3 dl glutenfria havregryn
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk psylliumhusk
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa dem väl tillsammans med kokosolja, ägg och vanilj.
  2. Blanda havregrynen med smulat flingsalt, psylliumhusk och bakpulver, rör ner det i smöret med en elvisp.
  3. Arbeta samman degen, smaka av så du får en angenäm brytning mellan det söta och salta.
  4. Dela degen i två delar, knåda ihop och forma till kompakta rullar. Svep in rullarna i plastfilm och lägg i kylen en timme. Sätt ugnen på 175 ̊.
  5. Skär rullarna i skivor på ca en halv centimeter och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.Låt kakorna svalna en liten stund innan du flyttar över dem till ett galler med hjälp av en stekspade.
  7. Låt kallna helt och förvara i en lufttät burk eller frys in och ta fram efterhand.

Glutenfria havrekakor

glutenfria havrekakor
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Glutenfria havrekakor med kolasmak

Måltid Efterrätt
Tag Baka med frukt och grönt, Birgitta Höglund, Glutenfria havrekakor, glutenfria kakor, havrekakor
Specialkost Glutenfritt

Ingredienser

  • 10 kärnfria dadlar
  • 100 g smör eller kokosolja
  • 1 st ägg
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl glutenfria havregryn
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk psylliumhusk
  • 1 tsk bakpulver

Instruktioner

  • Skär dadlarna i mindre bitar och mixa dem väl tillsammans med kokosolja, ägg och vanilj.
  • Blanda havregrynen med smulat flingsalt, psylliumhusk och bakpulver, rör ner det i smöret med en elvisp.
  • Arbeta samman degen, smaka av så du får en angenäm brytning mellan det söta och salta.
  • Dela degen i två delar, knåda ihop och forma till kompakta rullar.  Svep in rullarna i plastfilm och lägg i kylen en timme. Sätt ugnen på 175 ̊.
  • Skär rullarna i skivor på ca en halv centimeter och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.Låt kakorna svalna en liten stund innan du flyttar över dem till ett galler med hjälp av en stekspade.
  • Låt kallna helt och förvara i en lufttät burk eller frys in och ta fram efterhand.

Tips: Istället för att forma degen till rullar så kan du rulla små bollar, platta till och tryck ett mönster med en gaffel när du lagt dem på plåten. För en lite syrligare smak på kakorna så kan du använda torkade aprikoser istället för dadlar


Om Birgitta Höglund

Birgitta Höglund är författare till flera populära kokböcker och driver sedan 12 år tillbaka matbloggen Birgitta Höglunds mat. Birgitta har tidigare 18 års erfarenhet som kock, kallskänka och köksmästare på välrenommerade restauranger. Intresset att ta vara på våra nordiska råvaror har alltid varit stort, med fokus på lokalt och närproducerat.

Baka med frukt och grönt är Birgitta Höglunds sjunde kokbok, varav tre givits ut i USA, en i Norge och en i Finland. Kokboken vänder sig till alla som vill baka med naturliga smaker från frukt, bär och grönsaker. Alla recept är bakade utan socker och de är även glutenfria.

Gillar du glutenfria havrekakor rekommenderar vi även:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg





Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.